Καλέστε μας

Ευρυαγγείες – Σκληροθεραπεία – Laser

Τι είναι η ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, γνωστές και ως “φλεβίτης” ή “φλεβίτιδα” είναι το δίκτυο των διατεταμένων τροχοειδών αγγείων, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα.

Παρουσιάζονται σαν κόκκινα και μπλε μικρά αγγεία, τα οποία δεν προκαλούν συμπτώματα, μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα.

Οι ευρυαγγείες δημιουργούνται εξαιτίας της αυξημένης πίεσης μέσα στις μικρές φλέβες, που βρίσκονται κοντά στην επιδερμίδα.

Εμφανίζονται κυρίως στα κάτω άκρα (ευρυαγγείες στα πόδια), αλλά μπορούν να επηρεάσουν και άλλες περιοχές του σώματος.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή αλλά και η φροντίδα του οργανισμού, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη κατά των ευρυαγγειών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται η ιατρική παρέμβαση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ευρυαγγείες: Αίτια

Ο βασικότερος παράγοντας που δείχνει να συνδέεται με τις ευραγγείες, είναι γονιδιακός ή κληρονομικός.

Πιο συγκεκριμένα, η εμφάνιση ευρυαγγείων οφείλεται σε:

 • Γενετική προδιάθεση
 • Κληρονομικούς παράγοντες
 • Ιστορικό θρομβώσεων
 • Χρόνια έκθεση σε πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση
 • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
 • Εγκυμοσύνη
 • Εμμηνόπαυση
 • Παχυσαρκία
 • Γήρανση
 • Χρήση εξαιρετικά στενών ενδυμάτων
 • Ηλιακή ακτινοβολία
 • Τραυματισμούς
 • Γενικότερες αλλαγές του σώματος και ορμονικές αλλαγές

Ευρυαγγείες: Συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες πολλές φορές δεν παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα. Το βασικό πρόβλημα είναι πως προκαλούν αντιαισθητικές εικόνες στα σημεία εμφάνισής τους. Άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη ευρυαγγειών, είναι τα εξής:

 • Πόνος μικρού μεγέθους ή και αίσθημα βάρους: Αν πάσχετε από ευρυαγγείες, μπορεί να νιώσετε ενόχληση, πόνο ή αίσθημα βάρους στα σημεία.
 • Κνησμός και αίσθημα καψίματος: Οι ευρυαγγείες μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού ή και καύσου, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν σταδιακά έως το βράδυ.
 • Δυσφορία κατά την ορθοστασία ή την καθιστική θέση: Οι ευρυαγγείες στα πόδια μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα πόνου ή δυσφορίας κατά την καθιστική θέση ή την ορθοστασία.
 • Αλλαγές στο δέρμα: Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί το δέρμα στη γύρω περιοχή να γίνει πιο ευαίσθητο.
 • Κράμπες ή οίδημα: Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν νυχτερινές κράμπες ή κάποιο ήπιο οίδημα στην περιοχή των αστραγάλων.

Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Αναλυτικότερα:

 • Πρόσωπο: Οι ευρυαγγείες προσώπου, οφείλουν κυρίως την εμφάνιση τους στην υπερβολική έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Εμφανίζονται κυρίως στα μάγουλα και τη μύτη.
 • Πόδια: Πιο συγκεκριμένα, στις γάμπες, στους μηρούς αλλά και στους αστραγάλους. Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες περιοχές εμφάνισης ευρυαγγειών.
 • Χέρια: Εμφανίζονται λιγότερο συχνά.
 • Λοιπά μέρη του σώματος: Όπως λαιμός, ντεκολτέ, κοιλιά, αν και οι περιπτώσεις αυτές είναι πιο σπάνιες.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του σώματος, ανάλογα με το πόσο επηρεάζεται η ροή του αίματος. Επίσης, επιδεινώνονται έπειτα από κύηση, τραυματισμούς ή με την πάροδο της ηλικίας.

Ευρυαγγείες: Θεραπεία

Η θεραπεία για ευρυαγγείες ποδιών, προσώπου και άλλων μερών του σώματος, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ανάλογα με το εύρος του προβλήματος.

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών

Η σκληροθεραπεία ευραγγειών αφορά την έγχυση μικρής ποσότητας κατάλληλου σκληρυντικού διαλύματος απ’ ευθείας στα αγγεία, με τη χρήση λεπτής βελόνας, προκαλώντας την εξαφάνισή τους.

Με την καθοδήγηση της συσκευής Venoscope II, προσφέρεται ασύγκριτη ευκολία κατά την προεπεμβατική απεικόνιση αλλά και τη σήμανση των ευρυαγγειών.

Η συσκευή Venodcope II είναι μια πρωτοποριακή συσκευή διάχυσης φωτός, που χρησιμεύει στην αποκάλυψη και εύρεση φλεβών. Στηρίζεται στην τεχνική side transillumination, όπου ένας φωτεινός δακτύλιος τοποθετείται επάνω στο δέρμα, εστιάζει κάτω από αυτό και δημιουργεί μια ορατή πηγή φωτός.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια εσωτερική φωτεινή πηγή που φωτίζει τους υποδόριους ιστούς και τις φλέβες, χωρίς σκιές, ενώ παράλληλα τεντώνει το δέρμα και ακινητοποιεί τη φλέβα.

Η τεχνική αυτή προσφέρει ασυναγώνιστη ευκολία στην προεπεμβατική απεικόνιση και σήμανση των ευρυαγγειών, αλλά και στην πραγματοποίηση σκληροθεραπείας.

Θεραπεία με Laser

Για την εφαρμογή της θεραπείας, χρησιμοποιείται συσκευή Laser, η οποία είναι εγκεκριμένη για ευρυαγγείες προσώπου, ποδιών και άλλων σημείων του σώματος. Εφαρμόζεται κυρίως σε μικρότερου μεγέθους ευρυαγγείες.

Ευρυαγγείες – Σκληροθεραπεία – Laser

Ο συνδυασμός και των δύο θεραπειών, αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την σχεδόν πλήρη εξαφάνιση του προβλήματος.

Για το πρόσωπο, εφαρμόζεται μόνο η θεραπεία με Laser (Laser για ευρυαγγείες προσώπου), καθώς είναι πιο ασφαλής για την ευαίσθητη περιοχή του προσώπου, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ποια τα αποτελέσματα με τη θεραπεία Σκληροθεραπείας & Laser;

Οι μέθοδοι της σκληροθεραπείας και του Laser, μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα την έκταση του προβλήματος του ασθενή.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε ο ειδικός είναι εκείνος που θα κρίνει ποια θεραπεία είναι περισσότερο κατάλληλη στην περίπτωσή σας.

Στην περίπτωση της Σκληροθεραπείας, οι φλέβες απορροφώνται από τον ίδιο τον οργανισμό, χάρη στο σκληρυντικό διάλυμα που εισέρχεται σε αυτές.

Στην περίπτωση του Laser, δημιουργείται θερμότητα που ενισχύει την απορρόφηση της φλέβας από τον οργανισμό.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ευρυαγγείες μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς, και άλλες που μπορεί να απαιτηθούν παραπάνω από μια συνεδρίες ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ευρυαγγείες λέιζερ: Παρενέργειες

Σίγουρα θα αναρωτιέστε αν το λέιζερ αφήνει σημάδια ή προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Η απάντηση είναι πως, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα, ωστόσο αυτές είναι προσωρινές και υποχωρούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πιθανές παρενέργειες από την εφαρμογή Laser είναι οι εξής:

 • Ερυθρότητα και πρήξιμο: Μετά τη θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ερυθρότητα, ως φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στο laser. Η ερυθρότητα αυτή δεν είναι ανησυχητική και υποχωρεί τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο ισχύει και με το ελαφρύ πρήξιμο που μπορεί να προκληθεί.
 • Υπερμελάγχρωση ή υπομελάγχρωση
 • Εμφάνιση κηλίδων

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι ακίνδυνα και υποχωρούν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Βασική προϋπόθεση είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες και τις συμβουλές του γιατρού.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ας δούμε μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις ευρυαγγείες και την αντιμετώπισή τους.

Είναι επώδυνη η θεραπεία με Laser κατά των ευρυαγγειών;

Όχι, η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη.

Οι θεραπείες αφήνουν σημάδια στη γύρω περιοχή;

Κατά τις πρώτες 4-5 ημέρες, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας ερυθρότητας στην περιοχή του θρομβωμένου αγγείου, η οποία υποχωρεί το επόμενο διάστημα.

Πόσες θεραπείες απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες προσώπου απαιτούν λιγότερες συνεδρίες, σε σχέση με αυτές των κάτω άκρων. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 3-4 συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας και τι χρειάζεται να προσέξετε;

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Θα χρειαστεί ωστόσο η χρήση αντηλιακού, στην περιοχή όπου έχει εφαρμοστεί η θεραπεία.

Ποιο το κόστος θεραπείας με laser & σκληροθεραπεία;

Το κόστος εξαρτάται από την υφιστάμενη κατάσταση του ασθενή, την έκταση του προβλήματος και κατά πόσο ο οργανισμός ανταποκρίνεται άμεσα στις θεραπείες.

Περιστατικά Πριν & Μετά

Ευρυαγγείες – Σκληροθεραπεία – Laser

Δερματολόγος - Παιδοδερματολόγος Dr. Άουρα Υφαντή

Το Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Άουρα Υφαντή στην Αθήνα, σας παρέχει όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες κλινικής και αισθητικής Δερματολογίας. Στόχος μας είναι η παροχή της κατάλληλης θεραπείας έχοντας στο επίκεντρο τις δικές σας ανάγκες.