Έκζεμα: Τι Είναι;
Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται ως ερυθρό εξάνθημα.
Είναι μια μη μεταδοτική φλεγμονή και μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ξηρότητα, ακόμα και αιμορραγία σε περίπτωση που ερεθιστεί αρκετά.
Συνήθως αναπτύσσεται σε περιοχές γύρω από τα χέρια (έκζεμα στα χέρια), όπως τα μπράτσα, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και στα πόδια αλλά και το πρόσωπο (έκζεμα στο πρόσωπο).
Το έκζεμα εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη και παιδιά. Διακρίνεται σε ενδογενές και εξωγενές έκζεμα.
Το ενδογενές έκζεμα προκαλείται από τον ίδιο τον οργανισμό, εφόσον υπάρχει γενετική προδιάθεση και έχει τις εξής μορφές:
- Ατοπική δερματίτιδα: Αποτελεί την πιο συχνή μορφή και μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ερυθρότητα.
- Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Προκαλεί φαγούρα, εξανθήματα και ερυθρότητα σε διάφορα σημεία του σώματος και του προσώπου.
- Δυσιδρωστικό έκζεμα: Εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος.
Το εξωγενές έκζεμα οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η δερματίτιδα.
Οι ασθενείς που πάσχουν από έκζεμα είναι πιο ευαίσθητοι σε ερεθισμούς, αλλεργίες αλλά και στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών.
Πώς όμως προκαλείται το έκζεμα;
Οι αιτίες που μπορεί να εμφανιστεί το έκζεμα είναι πολλές και περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες, όπως:
- Γονίδια και κληρονομικότητα
- Περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. υπερβολική έκθεση σε ζέστη ή κρύο)
- Καιρικές αλλαγές
- Έκθεση σε χημικές ουσίες
- Αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Αλλεργία σε υλικά, ζώα, υφάσματα
Έκζεμα: Ποιες περιοχές επηρεάζει;
Το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Η εμφάνιση, όπως και η ανάπτυξή του, ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του εκζέματος και τους παράγοντες που το προκαλούν.
Οι πιο συνηθισμένες περιοχές στις οποίες εμφανίζεται το έκζεμα, είναι οι εξής:
- Έκζεμα στο πρόσωπο: Επηρεάζει περιοχές του προσώπου όπως το μέτωπο, τα μάγουλα, το πηγούνι ή ακόμα και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Παρουσιάζεται ως ερυρθό σημάδι, προκαλεί φαγούρα ή και αλλοιώσεις στην υφή του δέρματος.
- Έκζεμα στον κορμό: Στις περιοχές του κορμού, μπορεί να παρουσιαστεί έκζεμα στο στήθος, στην πλάτη ή και την κοιλιά. Προκαλεί επίσης φαγούρα και ξηρότητα του δέρματος.
- Έκζεμα στα άκρα: Στις περιοχές των άκρων, μπορεί να εμφανιστεί έκζεμα στα χέρια, έκζεμα στα δάχτυλα των χεριών ή ακόμα και στις παλάμες. Επίσης, συχνό φαινόμενο αποτελεί και το έκζεμα στο πόδι.
- Έκζεμα στο κεφάλι, το λαιμό ή τον αυχένα: Οι περιοχές στο κεφάλι, γύρω από το λαιμό ή τον αυχένα, επηρεάζονται συχνά από την παρουσία εκζέματος. Το έκζεμα εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στα άλλα σημεία του σώματος.
Εμφάνιση εκζέματος σε παιδιά και βρέφη
Το έκζεμα στα παιδιά και τα βρέφη εμφανίζεται αρκετά συχνά και οφείλεται είτε σε κληρονομικούς παράγοντες, είτε σε αλλεργικές αντιδράσεις.
Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, τους καρπούς, τον αγκώνα, τα γόνατα και λοιπά.
Έκζεμα: Συμπτώματα
Το έκζεμα μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα, άλλα πιο συχνά και άλλα πιο σπάνια.
Μερικά από αυτά είναι:
- Ερεθισμός
- Ερυθρά σημάδια
- Φαγούρα
- Πρήξιμο
- Σκουρόχρωμα εξανθήματα
- Ξηροδερμία
- Τραχιά επιφάνεια δέρματος
- Αλλαγή χρώματος στα ερεθισμένα σημεία
- Οίδημα
- Φούσκωμα της ερεθισμένης περιοχής
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση των συμπτωμάτων αλλάζει ανάλογα το στάδιο που βρίσκεται το έκζεμα και ανάλογα το δέρμα.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, συνίσταται να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Έκζεμα: Διάγνωση
Η διάγνωση του εκζέματος γίνεται από ειδικό δερματολόγο. Ο γιατρός θα εξετάσει τα συμπτώματα που παρουσιάζετε, θα αναλύσει το ιστορικό, θα αξιολογήσει την υφή του δέρματός σας για να μπορέσει να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Αναλυτικότερα:
- Ιστορικό ασθενούς: Ο δερματολόγος θα συλλέξει τα στοιχεία, θα σας ρωτήσει αν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα, τι συμπτώματα έχετε, τις διατροφικές σας συνήθειες, αν είστε εκτεθειμένοι σε αλλεργιογόνα, αν περνάτε περίοδο έντονου στρες και άλλα.
- Εξέταση του δέρματος: Ο γιατρός θα εξετάσει το δέρμα για ύπαρξη εξανθημάτων, ερυθρότητας, ξηρότητας και άλλων στοιχείων.
- Ιατρικές εξετάσεις: Σε περίπτωση που ο γιατρός το κρίνει αναγκαίο, θα προχωρήσει σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια αλλεργία σε τρόφιμα, ζώα, φάρμακα και λοιπά.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξέτασης και έχοντας τα αποτελέσματα, ο δερματολόγος θα σας συστήσει τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε για την εξάλειψη του εκζέματος.
Έκζεμα: Θεραπεία
Η θεραπεία του εκζέματος εξαρτάται από τον τύπο του καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της φλεγμονής και η ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Μέθοδοι θεραπείας:
- Φαρμακευτική αγωγή: Σε περίπτωση που το έκζεμα έχει παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα, ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αντιμετώπισή του και τη μείωση τον συμπτωμάτων. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή χορηγείται αποκλειστικά από τον γιατρό.
- Κρέμες: Η κρέμα για έκζεμα, όπως και προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά, όπως η αλοιφή για έκζεμα, αποτελούν μία από τις θεραπείες που αποκαθιστούν την όψη του δέρματος. Πολλές φορές λειτουργεί συνδυαστικά με άλλες θεραπείες που θα συστήσει ο γιατρός. Τα τοπικά προϊόντα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και συνήθως δεν περιέχουν αρωματικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα.
- Αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα: Υπάρχουν υλικά και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, όπως χημικά προϊόντα, κατοικίδια και λοιπά. Αν είστε επιρρεπείς στις αλλεργίες, ο γιατρός θα σας συστήσει να αποφεύγεται αυτά τα περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
- Θεραπεία κατά του στρες: Σε περίπτωση που πάσχετε από έντονο στρες και αυτό επηρεάζει την εμφάνιση του εκζέματος, ο γιατρός θα σας συστήσει να βρείτε τρόπο για τη διαχείριση του άγχους, είτε μέσω κάποιας χαλαρωτικής δραστηριότητας, είτε μέσω ψυχολόγου.
Να θυμάστε πως το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό, ωστόσο χρειάζεται έλεγχο και προσοχή ώστε να μην εξαπλωθεί, ταλαιπωρώντας σας με πόνο, φαγούρα και μειώνοντας τα επίπεδα διάθεσής της καθημερινότητάς σας.