Καλέστε μας

HPV Λοίμωξη – Κονδυλώματα

Κονδυλώματα: Τι Είναι;

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus), γνωστός και ως κονδυλώματα HPV αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα ποσοστό 80% τόσο των γυναικών αλλά και των ανδρών, θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό των κονδυλωμάτων.

HPV Λοίμωξη – Κονδυλώματα

Ο ιός HPV περιλαμβάνει πάνω από 100 τύπους, από τους οποίους οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για το γεννητικό σύστημα, ενώ οι πιο ύποπτοι και συχνά υπεύθυνοι για το 70% καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι οι τύποι 16 και 18. Οι τύποι HPV υψηλού κινδύνου, αν δεν θεραπευτούν, μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές – για παράδειγμα κονδυλώματα πρωκτού, κονδυλώματα αιδοίου, κονδυλώματα κόλπου – προκαλώντας δυσπλασία και κακοήθεια.

Κονδυλώματα Γυναίκα: Στις γυναίκες, τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο αιδοίο, στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας.

Κονδυλώματα σε Άντρα: Στους άντρες, τα κονδυλώματα εμφανίζονται στη βάλανο, στην πόσθη του πέους (κονδυλώματα πέους) και στον πρωκτό.

Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, τα κονδυλώματα μπορούν να παρουσιαστούν και στο στόμα, για παράδειγμα κονδυλώματα στα χείλη.

Κονδυλώματα: Συμπτώματα

Οι βλάβες από τον ιό HPV μπορεί να είσαι εξωτερικές (κονδυλώματα) αλλά και εσωτερικές. Τα εξωτερικά κονδυλώματα μοιάζουν με στρογγυλούς όγκους που στην αρχή έχουν μικρό μέγεθος, σιγά σιγά όμως μεγαλώνουν.

Συμπτώματα στους άνδρες

Τα κονδυλώματα στους άντρες εκδηλώνονται κυρίως με φαγούρα στην περιοχή του πέους ή της πρωκτικής περιοχής.

Συμπτώματα στις γυναίκες

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν προκαλούν πόνο ή φαγούρα, ανάλογα πάντα την το μέγεθος και τη θέση τους. Μπορούν να γίνουν αντιληπτά με την αφή.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι μολύνσεις του ιού HPV έχουν “βουβά” συμπτώματα. Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας, αν αναγνωρίσετε οποιαδήποτε αλλαγή ή παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η διάγνωση του ιού γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος είναι σε θέση να εξετάσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και να πραγματοποιήσει κλινική εξέταση.

Κονδυλώματα: Μετάδοση

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ιός σε πολλές περιπτώσεις μεταδίδεται ακόμα και με την έντονη τριβή. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης τους οποίους θα δούμε παρακάτω:

 • Πρωκτική ή στοματογεννητική σεξουαλική επαφή
 • Μολυσμένα αντικείμενα, για παράδειγμα σεντόνια, ρούχα
 • Πρωκτική ή στοματογεννητική σεξουαλική επαφή
 • Επαφή δέρματος με δέρμα
 • Από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τον τοκετό

Για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, συνίσταται να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς μειώνει τον κίνδυνο. Συνίσταται επίσης ο εμβολιασμός κατά του HPV, και η σωστή ενημέρωση και επικοινωνία των ενδεχόμενων συντρόφων.

Κονδυλώματα: Διάγνωση

Η διάγνωση του ιού των κονδυλωμάτων γίνεται έπειτα από κλινική εξέταση που πραγματοποιεί εξειδικευμένος ιατρός. Σε περίπτωση που τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ο ειδικός είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει με τους εξής τρόπους:

 • Δερματολογική εξέταση: Συνίσταται να πραγματοποιείτε ετήσιο δερματολογικό έλεγχο για την έγκαιρη πρόληψη κατά του ιού HPV.
 • Τεστ ΠΑΠ: Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να δείξει την ύπαρξη κονδυλωμάτων σε περίπτωση που ο ιός έχει προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις.
 • HPV Test: Μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό από την πρώτη στιγμή.

Σε περίπτωση υποψίας ή ύπαρξης του ιού HPV, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν ειδικό, ώστε να σας προτείνει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Κονδυλώματα Ανά Περιοχή

Τα κονδυλώματα του ιού HPV μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως στον πρωκτό, τους όρχεις, το αιδοίο, τα χείλη και σε άλλα σημεία.

Ας εξετάσουμε παρακάτω μερικές από αυτές τις περιπτώσεις.

Κονδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού επηρεάζουν την περιοχή γύρω αλλά και μέσα από τον πρωκτό. Εμφανίζονται αρχικά ως μικρές κηλίδες προκαλώντας μικρές ανατομικές αλλοιώσεις, με την εξέλιξη όμως του ιού μπορεί να μεγαλώνουν αρκετά καλύπτοντας την γύρω περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ενδείξεις πόνου, για το λόγο αυτό οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την ύπαρξή τους. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να εκδηλωθεί φαγούρα ή και αιμορραγία.

Τα κονδυλώματα πρωκτού μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά και με την επαφή. Σε περίπτωση ύπαρξής τους θα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν στο μέλλον χειρότερες παθήσεις.

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

 • Κονδυλώματα στους όρχεις: Συνήθως τα κονδυλώματα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Εμφανίζονται ως μικρές ανωμαλίες στην επιφάνεια των γεννητικών οργάνων, με τη μορφή μικρών εξογκωμάτων. Γίνονται αντιληπτά από την υφή, καθώς διαφέρουν σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα.
 • Κονδυλώματα στο αιδοίο: Το αιδοίο αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες περιοχές ανάπτυξης του ιού των κονδυλωμάτων. Εμφανίζονται ως μικρά εξογκώματα σε διάφορα μεγέθη ή σημεία του αιδοίου. Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, φαγούρα ή και δυσφορία κατά την επαφή και την ούρηση. Σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης του ιού, θα πρέπει να γίνει δερματολογικός έλεγχος και κολποσκόπηση, για να διαπιστωθεί ο βαθμός επικινδυνότητας του ιού.

Κονδυλώματα στα χείλη

Ο ιός HPV πέρα από τα γεννητικά όργανα, μπορεί να μολύνει και τα χείλη. Εμφανίζεται με τη μορφή μικρών ανωμαλιών, όπως και στις περιπτώσεις των γεννητικών οργάνων, συχνά στην εξωτερική περιοχή των χειλιών. Τα κονδυλώματα στα χείλη συνήθως είναι ακίνδυνα, μπορεί όμως να προκαλέσουν δυσφορία ή και αισθητικά προβλήματα. Μεταδίδονται κυρίως με το φιλί, χωρίς αυτό να είναι πλήρως αποδεδειγμένο.

Κονδυλώματα: Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία κονδυλωμάτων HPV εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση του προβλήματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιός μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του, υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση να απευθύνεστε άμεσα σε ιατρό, για τη δική σας ασφάλεια αλλά και των συντρόφων σας. Ο γιατρός, έπειτα από την εξέταση και τη διάγνωση θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θεραπευτικές επιλογές

HPV Λοίμωξη – Κονδυλώματα
 • Εφαρμογή τοπικά ειδικών, φαρμακευτικών κρεμών: Πάντα με τη συνταγή και τη σύσταση γιατρού
 • Φαρμακευτική αγωγή: Έπειτα από σύσταση του γιατρού.
 • Μέθοδοι όπως κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, Laser: Με τη χρήση αυτών των μεθόδων τα κονδυλώματα καταστρέφονται άμεσα, ή έπειτα από κάποιες συνεδρίες.
 • Χειρουργική αφαίρεση: Ενδείκνυται σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, ή όταν δεν ανταποκρίνεται η τοπική θεραπεία.
 • Εμβόλιο: Το εμβόλιο Gardasil-9 κατά του ιού προλαμβάνει την εμφάνιση κονδυλωμάτων και περεταίρω σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας τους.

Αν παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων ή του προσώπου, επικοινωνήστε άμεσα με εξειδικευμένο δερματολόγο. Με την έγκαιρη διάγνωση, ο ιός HPV μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν προκληθούν περισσότερες επιπλοκές.

DrYfanti

Δερματολόγος - Παιδοδερματολόγος Dr. Αούρα Υφαντή

Το Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Άουρα Υφαντή στην Αθήνα, σας παρέχει όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες κλινικής και αισθητικής Δερματολογίας. Στόχος μας είναι η παροχή της κατάλληλης θεραπείας έχοντας στο επίκεντρο τις δικές σας ανάγκες.