Καλέστε μας

Ψωρίαση

Ψωρίαση: Τι Είναι;

Η ψωρίαση αποτελεί ένα χρόνιο δερματικό αυτοάνοσο νόσημα με υψηλή συννοσηρότητα (20%), που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Εκδηλώνεται έντονα και συνήθως σε εμφανή σημεία με τη μορφή εξανθημάτων. Σε περιπτώσεις έντονης έξαρσης, μπορεί να δημιουργήσει αρκετά αντιαισθητικές εικόνες στο σώμα του ασθενή.

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε διάφορα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, έχουμε ψωρίαση στα πόδια, ψωρίαση στο πρόσωπο και λοιπά.

Πρόκειται για ένα νόσημα που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και η διάρκειά του διαφέρει ανάλογα την περίπτωση.

Οι πιο κοινές μορφές ψωρίασης είναι οι εξής:

 • Ψωρίαση του δέρματος (π.χ. σταγονοειδής ψωρίαση, ανάστροφη ψωρίαση)
 • Ψωρίαση των αρθρώσεων
 • Λοιπές μορφές ψωρίασης (π.χ. ψωρίαση στα νύχια / ψωριασική ονυχία, ψωρίαση τριχωτού)

Πρόκειται για μια μη μεταδοτική πάθηση, ωστόσο υπάρχουν φάσεις έξαρσης οι οποίες μπορεί να ενοχλήσουν ιδιαίτερα τον ασθενή.

Αν παρατηρείτε κάποιο σύμπτωμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε εξειδικευμένο δερματολόγο, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας προτείνει την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Ψωρίαση: Αίτια

Η ψωρίαση προσβάλει το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα και βασίζεται κυρίως στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού. Τα ακριβή ωστόσο αίτια που προκαλούν την υπερδιέγερση αυτή δεν έχουν εντοπιστεί πλήρως, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην εκδήλωσή της, είτε συνδυαστικά, είτε μεμονωμένα. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι οι εξής:

 • Κληρονομικοί και γενετικοί παράγοντες
 • Αντίδραση ανοσοποιητικού συστήματος: Το ανοσοποιητικό αντιδρά σε υπερβολικό βαθμό, προκαλώντας φλεγμονές στο δέρμα.
 • Κλίμα: Υπερβολική ζέστη ή κρύο, έκθεση στον ήλιο
 • Άγχος, στρες, ψυχολογικό σοκ
 • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
 • Ανθυγιεινές συνήθειες: Κάπνισμα, αλκοόλ
 • Έλλειψη βιταμινών
 • Λοιμώξεις
 • Τραυματισμοί του δέρματος

Ψωρίαση: Συμπτώματα (Χέρια – πόδια – κεφάλι – πρόσωπο)

Τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται με διάφορους τρόπους. Πολλές φορές είναι χαρακτηριστικά και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Υπάρχουν φορές που βρίσκονται σε ύφεση και εξαφανίζονται, στη συνέχεια όμως επιστρέφουν, όταν η πάθηση βρίσκεται ξανά σε έξαρση.

Ψωρίαση

Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι τα εξής:

 • Κόκκινες φολιδωτές πλάκες: Σε σημεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, η κοιλιά, στην πλάτη.
 • Ξηρότητα δέρματος
 • Σκασμένο δέρμα
 • Φαγούρα
 • Πόνος
 • Αιμορραγία
 • Ευαισθησία του δέρματος

Γενικότερα, τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται με διάφορους τρόπους και σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ψωρίαση είναι ήπιας μορφής και εμφανίζει μικρά εξανθήματα χωρίς να εξαπλώνεται αρκετά. Όταν η νόσος είναι πιο σοβαρή, ή βρίσκεται σε έξαρση, δημιουργείται φλεγμονή στο δέρμα, η οποία εκδηλώνεται με τις φολιδωτές πλάκες σε κόκκινο χρώμα. Στις αρκετά σοβαρές περιπτώσεις, η αντίδραση σε κάθε άγγιγμα της περιοχής μπορεί να είναι αρκετά επίπονη.

Όπως παρατηρούμε, η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα στην υγεία του ασθενή, τα οποία επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική του κατάσταση.

Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνεται από ειδικό του χώρου ώστε η νόσος να αντιμετωπιστεί δραστικά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ψωρίαση: Διάγνωση

Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από ειδικό δερματολόγο. Ο γιατρός θα εξετάσει την επιδερμίδα, θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως τα συμπτώματα είναι εμφανή και ευδιάκριτα, ωστόσο ο ειδικός είναι εκείνος που θα κρίνει αν υφίσταται ψωρίαση ή όχι. Επίσης, θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό σας, τη διάρκεια των συμπτωμάτων αλλά και την ένταση που έχουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε βιοψία, λαμβάνοντας δείγμα δέρματος από την πάσχουσα περιοχή, ώστε να διαγνώσει τον τύπο της ψωρίασης ή να αποκλείσει άλλες παθήσεις.

Στην περίπτωση της ψωρίασης στις αρθρώσεις, ίσως απαιτηθούν αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία, για να ανιχνευθεί με ακρίβεια η φλεγμονή.

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που συγχέεται εύκολα με άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η δερματίτιδα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό η διάγνωση της νόσου να γίνεται από ειδικό δερματολόγο, που θα μπορέσει να αντιληφθεί πλήρως τι συμβαίνει με το δέρμα σας και να προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία που θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και θα σας προσφέρει ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ψωρίαση: Θεραπεία

Η θεραπεία της ψωρίασης δεν παρέχει μόνιμα αποτελέσματα, ωστόσο με τους σωστούς χειρισμούς και τη σωστή καθοδήγηση, οι έντονες εκδηλώσεις της νόσου μπορούν να μειωθούν σημαντικά, ανακουφίζοντας τον ασθενή από τα διάφορα συμπτώματα. Η άμεση αντιμετώπιση της νόσου και η εύρεση μιας θεραπείας που ανταποκρίνεται στον οργανισμό, μπορεί αποτρέπει χειρότερα συμπτώματα στο μέλλον.

Η θεραπεία χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

 • Τοπική αγωγή: Κρέμες και αλοιφές εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα, στην περιοχή που υφίσταται η φλεγμονή με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο και τον περιορισμό της έξαρσης του φαινομένου. Τα σκευάσματα αυτά περιλαμβάνουν συστατικά (π.χ. κορτικοστεροειδή) που δρουν άμεσα κατά της φλεγμονής και ενυδατώνουν την πάσχουσα περιοχή.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Συνίσταται σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην τοπική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα που λαμβάνονται δια στόματος ή και ενέσιμα σκευάσματα.
 • Κλινική αγωγή: Η φωτοθεραπεία είναι μία μορφή κλινικής αγωγής για την καταπολέμηση της ψωρίασης. Κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας χρησιμοποιούνται ακτίνες UV οι οποίες καταπολεμούν τα λευκά αιμοσφαίρια που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του δέρματος. Συνίσταται σε περιπτώσεις που η νόσος δεν καταπολεμάται με άλλες μορφές θεραπείας. Μπορεί ωστόσο να εφαρμοσθεί και συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες και όχι μόνο μεμονωμένα.

Οι παραπάνω θεραπείες κατά της ψωρίασης, έχουν ως στόχο να σταματήσουν τη μορφή των κυττάρων που προκαλούν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα που προκαλεί. Μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, αναλόγως τις συστάσεις και την προσέγγιση του ειδικού.

Επίσης, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η ατομική φροντίδα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το φαινόμενου κατά τις περιόδους έξαρσης.

Επιπλέον συμβουλές για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ψωρίασης:

 • Σωματική άσκηση: Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό σας
 • Σωστή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα της ψωρίασης.
 • Συχνή ενυδάτωση της επιδερμίδας: Η ενυδάτωση μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ψωρίασης. Αντίθετα, η έκθεση του δέρματος σε ξηρό κλίμα μπορεί να τα επιδεινώσει.
 • Αποφυγή τριβής του δέρματος: Αποφεύγετε να τρίβετε το δέρμα σας με δύναμη, ή ακόμα και να τρίβετε υφάσματα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
 • Χρήση ειδικών προϊόντων για το μπάνιο: Αποφεύγετε προϊόντα που ερεθίζουν ή ξηραίνουν το δέρμα.
 • Χρήση ενυδατικών προϊόντων: Εφαρμόστε ενυδατικά προϊόντα στις πάσχουσες περιοχές.

Η πλήρης ίαση της ψωρίασης δεν είναι δυνατή, ωστόσο η σωστή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής του ασθενή.

pswriash

Επίσης, η πρόληψη και η άμεση αντιμετώπιση, μπορούν να αποτρέπουν την ανάπτυξη άλλων ασθενειών, να μειώσουν τον πόνο αλλά και την δυσκινησία.

Σε περίπτωση που παρατηρείτε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, συνίσταται να επικοινωνήσετε άμεσα με εξειδικευμένο δερματολόγο για να εξετάσει την περίπτωσή σας.

Χαρίστε τον εαυτό σας μια καλύτερη καθημερινότητα!

Δερματολόγος - Παιδοδερματολόγος Dr. Άουρα Υφαντή

Το Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Άουρα Υφαντή στην Αθήνα, σας παρέχει όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες κλινικής και αισθητικής Δερματολογίας. Στόχος μας είναι η παροχή της κατάλληλης θεραπείας έχοντας στο επίκεντρο τις δικές σας ανάγκες.