Καλέστε μας

Λεύκη

Λεύκη: Τι είναι;

Η λεύκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση δερματολογική πάθηση, που δεν είναι μεταδοτική. Εκδηλώνεται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.

Χαρακτηρίζεται από τη μείωση της μελανίνης στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα την απώλεια του φυσιολογικού χρώματος και την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα. Εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος (λεύκη στο πρόσωπο, λεύκη στα χέρια κ.ά), επηρεάζοντας πολλές φορές και την τριχοφυΐα στις αντίστοιχες περιοχές.

Ο ασθενής δεν αισθάνεται κάποια διαφορά στο δέρμα του – πέρα από την οπτική αλλαγή – ωστόσο πολλές φορές δημιουργείται άγχος λόγω της αλλαγής της εμφάνισής του.

Η λεύκη στο δέρμα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, μπορεί να έχεις τις εξής μορφές:

 • Γενικευμένη λεύκη
 • Τμηματική λεύκη
 • Μικτή λεύκη
 • Μη ταξινομημένη λεύκη

Η λεύκη, παρόλο που δεν αποτελεί μια μεταδοτική ασθένεια, μπορεί να επηρεάσει σημαντική την ψυχολογία των ασθενών που την αντιμετωπίζουν. Είναι σημαντικό σε περίπτωση που πάσχετε από τη νόσο, να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο, που θα σας προτείνει τη σωστή θεραπεία για τον περιορισμό της.

Λευκή πιτυρίαση: Τι είναι;

Η λευκή πιτυρίαση είναι μια μορφή ατοπικής δερματίτιδας που δημιουργεί λευκές κηλίδες στο δέρμα. Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στους άνδρες. Τα ακριβή αίτια που την προκαλούν δεν είναι γνωστά.

Λεύκη: Ποια είναι τα αίτια

Τα αίτια εμφάνισης της νόσου της λεύκης ποικίλουν και δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το νόσημα είναι αυτοάνοσο, λόγω της καταστροφής των των μελανοκυττάρων από τον ίδιο τον οργανισμό. Μερικές άλλες κοινές αιτίες εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι:

 • Γενετική προδιάθεση και η κληρονομικότητα: Ο συνδυασμός διαφόρων γονιδίων και εξωτερικών παραγόντων, μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή των μελανοκυττάρων.
 • Άγχος και στρες: Συναισθηματικό ή σωματικό
 • Συσχετισμός με άλλα νοσήματα: Για παράδειγμα θυροειδής
 • Εξωτερικοί παράγοντες: Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία, συγκεκριμένα φάρμακα, χημικές ουσίες.

Η λεύκη σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της ζωής τους, με μεγαλύτερο ποσοστό τα πρώτα 20-30 χρόνια. Η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί δεν υπολογίζεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που αναπτύσσεται ραγδαία και άλλες περιπτώσεις που παραμένει στάσιμη για πολλά χρόνια.

Λεύκη: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της λεύκης διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ποικίλουν ανάλογα με την έκταση της νόσου.

Λεύκη: Πρώτα συμπτώματα – Πώς ξεκινάει;

Η κύρια ένδειξη για την ύπαρξη και τη σταδιακή ανάπτυξη της νόσου, είναι η ύπαρξη λευκών κηλίδων στο δέρμα, σε διάφορες περιοχές όπως πρόσωπο, λαιμό, χέρια, πόδια και λοιπά.

Άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν παρουσία της νόσου, είναι τα εξής:

 • Απώλεια φυσιολογικού χρώματος: Οι περιοχές που επηρεάζονται, χάνουν το φυσιολογικό τους χρώμα. Αποκτούν χρώμα λευκό που έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα του δέρματος.
 • Ευαισθησία στον ήλιο: Οι περιοχές που πάσχουν από τη νόσο της λεύκης, τείνουν να είναι περισσότερο ευάλωτες στην ηλιακή ακτινοβολία.
 • Απώλεια χρώματος τρίχας: Τα μαλλιά, τα φρύδια, οι βλεφαρίδες αλλά και οι περιοχές έντονης τριχοφυΐας όπου υπάρχει παρουσία της νόσου, μπορεί να χάσουν το έως τώρα χρώμα τους.
 • Αλλαγή χρώματος του αμφιβληστροειδούς
 • Λευκές κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος ή και της μύτης
 • Φαγούρα στο σημείο της πάσχουσας περιοχής: Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μένουν στάσιμα για καιρό, ή να αναπτυχθούν σε ανύποπτο χρόνο. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με δερματολόγο, ώστε να προχωρήσει άμεσα σε θεραπεία της νόσου, καθώς η εξέλιξή της, μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία του σώματος.

Λεύκη: Διάγνωση

Λεύκη

Ο δερματολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα διαγνώσει αν πάσχετε ή όχι από λεύκη. Θα εξετάσει το ιστορικό σας, καθώς και αν υπάρχει κάποια κληρονομικότητα και έπειτα θα προτείνει μια σειρά από εξετάσεις.

Έτσι, θα αποκλείσει άλλα πιθανά αυτοάνοσα νοσήματα (όπως για παράδειγμα, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto).

Έπειτα, και με βάση τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά και την έκτασή της, θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Λεύκη: Θεραπεία & αντιμετώπιση

Η αποτελεσματική θεραπεία, όπως και η αντιμετώπιση της λεύκης, εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται και κατά πόσο αυτά έχουν επηρεάσει αισθητά την επιδερμίδα του ασθενή. Πλήρης θεραπεία της νόσου δεν υπάρχει, ωστόσο υφίστανται διάφορες προσεγγίσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμησή της. Κάποιες από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να είναι κατάλληλες για κάποιους ασθενείς και για κάποιους άλλους όχι. Με τη σωστή καθοδήγηση από εξειδικευμένο δερματολόγο, η νόσος μπορεί να περιοριστεί σημαντικά.

Μερικές από τις κατάλληλες θεραπείες κατά της λεύκης, είναι οι εξής:

 • Φαρμακευτική θεραπεία: Υπάρχουν φάρμακα και σκευάσματα (π.χ. αλοιφή για λεύκη), τα οποία περιέχουν ειδικά συστατικά που ελαχιστοποιούν την απώλεια χρώματος της επιδερμίδας και βοηθούν τα μελανοκύτταρα να αποκτήσουν ξανά το χρώμα τους.
 • Φωτοθεραπεία: Η φωτοθεραπεία είναι μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει αρκετά στον περιορισμό της λεύκης και την αποκατάσταση του χρώματος στο δέρμα. Εφαρμόζεται με ασφάλεια και σε περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από λεύκη.
 • Αποχρωματισμός δέρματος: Συνίσταται στις περιπτώσεις που η λεύκη καλύπτει μεγάλος μέρος του δέρματος. Εφαρμόζεται στις υγιείς περιοχές.

Η διαδικασία της θεραπείας απαιτεί χρόνο και υπομονή. Θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά όποια οδηγία ή κατεύθυνση σας δώσει ο γιατρός σας.

Είναι σημαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας να υπάρχει η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη. Η νόσος της λεύκης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση, την καθημερινή ζωή αλλά και την κοινωνικότητα των ασθενών.

Η κατάλληλη στήριξη και συμβουλευτική, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την διάθεση των ασθενών, αλλά και τη θέλησή τους να αντιμετωπίσουν τόσο τη νόσο, όσο και τα επιπλέον προβλήματα που φέρνει στο προσκήνιο, όπως άγχος, κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας και αποκτήστε ξανά υψηλή ποιότητα ζωής!

DrYfanti

Δερματολόγος - Παιδοδερματολόγος Dr. Αούρα Υφαντή

Το Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Άουρα Υφαντή στην Αθήνα, σας παρέχει όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες κλινικής και αισθητικής Δερματολογίας. Στόχος μας είναι η παροχή της κατάλληλης θεραπείας έχοντας στο επίκεντρο τις δικές σας ανάγκες.