Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Materials»…
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Materials», ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) κατάφεραν να δημιουργήσουν «δεύτερο δέρμα» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λείανση των ρυτίδων, την προστασία του δέρματος από βλάβες ή τη χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα.
Οι επιστήμονες «ανακάλυψαν» πιθανώς την πηγή της νεότητας του δέρματος, αναπτύσσοντας ένα προϊόν από πολυμερή με βάση τη σιλικόνη που μπορεί να παραμείνει στο δέρμα περίπου μία ημέρα. Η εφαρμογή της νέας αυτής πρωτοποριακής μεθόδου ακολουθεί δύο στάδια κατά τα οποία τα πολυμερή απλώνονται στο δέρμα σαν μία κρέμα σχηματίζοντας ένα «προστατευτικό – αόρατο φιλμ» (XPL).
Ο ερευνητής Daniel Anderson δήλωσε ότι πρόκειται για μία αόρατη επίστρωση που μπορεί να αποτελέσει φράγμα, κοσμητική βελτίωση και πιθανώς να χορηγεί φάρμακο τοπικά. Θεωρεί ότι οι τρεις αυτές ιδιότητες θα μπορούσαν να το καταστήσουν ιδανικό για χρήση στους ανθρώπους.
Με το πέρασμα των χρόνων, το δέρμα «χάνει» την ελαστικότητά του καθώς τα σημάδια της γήρανσης επιδεινώνονται ως γνωστό από την ηλιακή ακτινοβολία. Την περασμένη δεκαετία οι επιστήμονες εργάστηκαν για την ανάπτυξη προστατευτικής κάλυψης για το δέρμα, που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη νεανική εμφάνιση και να προστατεύσει το δέρμα από περαιτέρω βλάβη.
«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το πώς θα μπορούσαμε να ελέγχουμε τις ιδιότητες του δέρματος επικαλύπτοντάς το με πολυμερή. Επίσης επιθυμούσαμε να είναι κάτι «αόρατο και άνετο», δήλωσε ο ερευνητής.
Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες εστίασαν σε περισσότερα από 100 πιθανά πολυμερή. Εξήγησαν ότι δοκίμασαν κάθε πιθανό υλικό για να εντοπιστεί αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του υγιούς δέρματος.
Ο Robert Langer, καθηγητής του MIT δήλωσε ότι έπρεπε να έχει τις σωστές ιδιότητες αλλιώς δεν θα φαινόταν σωστά και δεν θα λειτουργούσε κατάλληλα.
Το πολυμερές μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο δέρμα ως λεπτή κάλυψη ενώ μιμείται τις ιδιότητες του υγιούς δέρματος. Παράλληλα, πειράματα έδειξαν ότι έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση μετά από τέντωμα κατά 250%. Αντίθετα, το πραγματικό δέρμα μπορεί να τεντωθεί περίπου κατά 180%.
Όταν δοκιμάστηκε σε ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι το πολυμερές μπορούσε να επανασχεδιάσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια, φρόντισε το ξηρό δέρμα και αύξησε την ενυδάτωση.
Σε άλλη δοκιμή, το XPL εφαρμόστηκε στο δέρμα του βραχίονα για να δοκιμαστεί η ελαστικότητά του. Όταν εφαρμόστηκε βεντούζα πάνω του, αυτό επέστρεψε στην αρχική του κατάσταση πιο γρήγορα από ότι το φυσιολογικό δέρμα.
Όταν εξετάσθηκε η ιδιότητα του XPL στο κατά πόσο μπορεί να προστατεύσει από την ξηροδερμία, δυο ώρες μετά την εφαρμογή του είχε καλύτερη επίδοση από μια ενυδατική του εμπορίου.
Τέλος, τόνιστηκε ότι το “δεύτερο δέρμα’’ θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε να παρέχει προστασία διαρκείας έναντι των ακτίνων UV.
Πηγές: Nature Materials – iatronet.gr