Καλέστε μας

Ακμή – Ουλές Ακμής

Ακμή: Τι είναι;

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου που χαρακτηρίζεται από πολυμορφία βλαβών όπως φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, κύστεις, οζίδια και ουλές. Με πιο απλά λόγια η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, χωρίς να αποκλείουμε όμως την ακμή ενηλίκων. Χαρακτηριστικό της ακμής είναι η δημιουργία σμήγματος και σπυριών, το κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα καθώς και η ανάπτυξη βακτηριδίων στους πόρους του δέρματος.

Ακμή: Αίτια

Η ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, έφηβους, ενήλικες ακόμα και βρέφη (βρεφική ακμή). Ποια είναι τα αίτια όμως που δημιουργούν τη δυσάρεστη και ενοχλητική αυτή κατάσταση;

  • Παραγωγή σμήγματος: Οι αδένες του δέρματός μας – οι οποίοι βρίσκονται σε όλο σώμα και είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές των επιπέδων των ορμονών – παράγουν μια λιπαρή ουσία, το λεγόμενο σμήγμα. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και την απόφραξη πόρων, που τελικά οδηγεί σε ακμή.
  • Ορμονικές αλλαγές: Είναι ιδιαίτερα εμφανείς κατά τη διάρκεια της εφηβείας, επηρεάζοντας τους αδένες που παράγουν σμήγμα.
  • Γενετικά αίτια: Υπάρχουν κάποια άτομα που λόγω κληρονομικότητας έχουν προδιάθεση στην ακμή και άρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξουν.
  • Κακή διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με λιπαρές ουσίες, ενισχύει την εμφάνιση ακμής.
  • Άγχος και στρες: Το στρες επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών μας, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ακμή.
  • Χρήση καλλυντικών: Η αλόγιστη χρήση διαφόρων προϊόντων ομορφιάς και καλλυντικών, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του δέρματος μας, να μπλοκάρει τους πόρους και να δημιουργήσει ακμή αλλά και αλλεργίες που εντείνουν την πάθηση.
  • Ατομική υγιεινή: Η αποφυγή ατομικής υγιεινής, συχνού καθαρισμού του προσώπου και του σώματος αλλά και άλλες ενέργειες όπως η σπάνια αλλαγή μαξιλαροθήκης για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ακμής.
  • Βλαβερές συνήθειες: Το τσιγάρο, όπως και το αλκοόλ, μπορούν να βλάψουν την ποιότητα του δέρματός μας.
  • Εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση στον ήλιο, σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, καθώς και σε περιβάλλοντα με χημικές ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν ακμή.

Η  κυστική ακμή, που αποτελεί την σοβαρότερη μορφή ακμής, προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή λιπαρών ουσιών στους αδένες του δέρματος (σμήγματα).  Η λιπαρότητα σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα “μπλοκάρουν” τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κύστες κάτω από το δέρμα.

Μην ξεχνάτε πως η ακμή είναι μια πάθηση που μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μαζί. Κάθε άτομο τη βιώνει διαφορετικά και για το λόγο αυτό η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Ακμή: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ακμής ποικίλουν, ανάλογα  τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον οργανισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν έντονα πολλά συμπτώματα μαζί και άλλοι οι οποίοι έχουν πιο ήπιες ενδείξεις. Ωστόσο υπάρχουν μερικά κοινά στοιχεία που υποδηλώνουν την ανάπτυξη ακμής στον ασθενή.

  • Σπυράκια και μαύρα στίγματα: Τα σπυράκια, όπως και τα μαύρα στίγματα αποτελούν το πιο κοινό σύμπτωμα για την ύπαρξη της ακμής. Τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν τόσο στο πρόσωπο και το λαιμό, όσο και στο σώμα, ενώ τα μαύρα στίγματα είναι εμφανίζονται στο πρόσωπο.
  • Αυξημένη έκκριση σμήγματος
  • Κύστες: Οι κύστες αναπτύσσονται εσωτερικά στο δέρμα, περιέχουν σμήγμα και μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο στον ασθενή.
  • Οζίδια: Εμφανίζονται σε προχωρημένες περιπτώσεις ακμής. Αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα και μπορούν να εξελιχθούν σε απόστημα.
  • Ερυθρότητα δέρματος: Η ακμή μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του δέρματος στα σημεία που υπάρχουν σπυράκια, κύστες ή πληγές.
  • Λιπαρό δέρμα: Το έντονα λιπαρό δέρμα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως σπυράκια, κύστες και λοιπά, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ακμής.
  • Ουλές: Δημιουργούνται λόγω ύπαρξης φλεγμονής από ακμή και η σοβαρότητά τους εξαρτάται από το βαθμό και τον τύπο της ακμής.
  • Πόνος, φαγούρα και κνησμός: Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στα σημεία όπου αναπτύσσονται σπυράκια, στίγματα και κύστες.

Παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα; Επικοινωνήστε σήμερα με την Dr. Άουρα Υφαντή, εξειδικευμένη δερματολόγο και Επιστημονικό συνεργάτη του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά.

Σε ποια σημεία μπορεί να εμφανιστεί ακμή;

Η φλεγμονώδης ακμή μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο (ακμή στο μέτωπο), στην πλάτη, στο στήθος και σε άλλα μέρη του σώματος (ακμή κορμού). Ανάλογα με τις βλάβες που επικρατούν διακρίνεται σε φαγεσωρική, βλατίδο-φλυκταινώδη ή οζοκυστική.

Η ακμή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία των ασθενών που την αντιμετωπίζουν, ακόμα κι όταν είναι ήπιας μορφής. (ήπια ακμή).Όταν η ακμή είναι βαριάς μορφής, μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή, αφήνοντας στο πρόσωπο και το σώμα του σημάδια ή αλλιώς ουλές ακμής.

Η φλεγμονώδης ακμή μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο (ακμή στο μέτωπο), στην πλάτη, στο στήθος και σε άλλα μέρη του σώματος (ακμή κορμού). Ανάλογα με τις βλάβες που επικρατούν διακρίνεται σε φαγεσωρική, βλατίδο-φλυκταινώδη ή οζοκυστική. Η ακμή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία των ασθενών που την αντιμετωπίζουν, ακόμα κι όταν είναι ήπιας μορφής (ήπια ακμή).

Τι είναι οι ουλές ακμής;

Ακμή - Ουλές Ακμής

Όταν η ακμή είναι βαριάς μορφής, μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή, αφήνοντας στο πρόσωπο και το σώμα του σημάδια ή αλλιώς ουλές ακμής.

Οι ουλές διακρίνονται σε ατροφικές -που είναι και οι συχνότερες – καθώς και  σε υπερτροφικές ή χηλοειδή. Όσο πιο βαριά είναι η μορφή ακμής, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστούν στη συνέχεια ουλές.

Οι ουλές, πέρα του ότι αλλοιώνουν τη μορφή του προσώπου μας, μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρό κνησμό. Ωστόσο, με την κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία μπορούν να εξομαλυνθούν.

Ακμή: Διάγνωση

Η διάγνωση της ακμής γίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο και στηρίζεται σε πρώτη φάση στα συμπτώματα που έχει ο ασθενής.

Ο γιατρός προχωράει στην εξέταση του δέρματος μελετώντας την ύπαρξη σμήγματος και διαφόρων άλλων στοιχείων, ρωτώντας παράλληλα τον ασθενή για λοιπά συμπτώματα που μπορεί να έχει παρατηρήσει.

Ακμή - Ουλές Ακμής

Ο δερματολόγος, κάνοντας μια εκτίμηση των στοιχείων που διαθέτει, μπορεί να προτείνει περεταίρω εξετάσεις στον ασθενή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ακμής. Τέτοιου είδους εξετάσεις είναι οι αιματολογικές, οι οποίες δείχνουν αν υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή.

Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνεται από ειδικό, καθώς τα σπυράκια στο πρόσωπο δεν υποδηλώνουν πάντα την ύπαρξη ακμής.

Ακμή: Θεραπεία και Αντιμετώπιση

Η θεραπεία ακμής όπως η αντιμετώπισή της, περιλαμβάνει αρκετούς τρόπους, από χρήση φαρμάκων, ειδικών προϊόντων και θεραπειών, έως αλλαγή των συνηθειών της καθημερινότητάς μας.Οι θεραπείες της ακμής διακρίνονται σε:

  • Τοπικές
  • Συστηματικές
  • Καθαρισμός φαγεσώρων
  • Ειδικές θεραπείες

Η τοπική θεραπεία πραγματοποιείται:

  • Με τοπικά κερατολυτικά (ρετινοϊκό οξύ, σαλικυλικό οξύ, αζελαϊκό οξύ).
  • Με αντιμικροβιακά σκευάσματα (υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπικά αντιβιοτικά).

Η συστηματική θεραπεία πραγματοποιείται:

  • Με χορήγηση αντιβιοτικών (τετρακυκλίνη ή μινοκυκλίνη ή εναλλακτικά ερυθρομυκίνη ή αζιθρομυκίνη). Τα συστηματικά χορηγούμενα αντιβιοτικά για την θεραπεία της ακμής πρέπει να λαμβάνονται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.Με ορμονική θεραπεία (ιδανική σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή με όψιμη ακμή).
  • Με ισοτρετινοΐνη (13 – cis – ρετινοϊκό οξύ) φάρμακο εγκεκριμένο από το FDA για ηλικίες άνω των 12 ετών με βαριά κυστική ακμή ή ακμή που δεν ανταποκρίνεται σε άλλη θεραπεία.

Ο καθαρισμός φαγεσώρων ή διάνοιξη κύστεων πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικού εργαλείου (φαγεσωροεξαγωγέας).

Οι ειδικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Ειδικά peelings (BA complex, σαλικυλικό, μαντελικό).
  • Έγχυση τριαμσινολόνης σε μεγάλες κύστεις με φλεγμονή.
  • Φωτοδυναμική θεραπεία με συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός όπως υπεριώδες φάσμα μπλε. Η Φωτοδυναμική θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και την αντιγήρανση.

Ο στόχος της κάθε θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων, τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής όσο και για την πρόληψη των ουλών.

Ποιες είναι οι θεραπείες για τις ουλές;

  • Χημικά Ρeelίngs: Αποτελούν μια από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες θε­ραπείες, ιδιαίτερα για τις επιφανειακές ουλές. Ο χρόνος αποθεραπείας και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτώνται από την ισχύ του peeling.
  • Μικροδερμοαπόξεση: Πρόκειται για μία σχετικά καινούρ­ια μέθοδος, μη επεμβατική, που ουσιαστικά είναι περιορισμένη δερμοαπόξεση. Η αποτελε­σματικότητά της είναι μικρότερη κατά πολύ από την πιο επεμβατική δερμοαπόξεση. Απαιτούνται αρκετές θεραπευτικές συνεδρίες με μικρό χρόνο αποθεραπείας η καθεμιά. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες και το κόστος μικρότερο.
  • Δερμοαπόξεση: Πρόκληση πολλαπλών μικροτραυματισμών που οδηγούν στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης με συνέπεια την ιστική αναδόμηση.
  • Εμφυτεύματα και μεταμόσχευση λίπους: Τα εμφυτεύματα είναι υλικά τα οποία ενίονται τοπικά στις ουλές, όπως το υαλουρονικό οξύ, οπότε πρέπει να ανανεώ­νονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μεταμόσχευση λίπους πραγματοποιείται με τη λήψη λίπους από άλλες περιοχές του σώματος και μετά από κατάλληλη επεξεργασία γίνεται έγχυση αυτού στα σημεία (π.χ ουλές) που θέλουμε. Η αποτελεσματικότητα είναι καλή, αλλά περι­ορίζεται μόνο στις μαλακές επιφανειακές ή τις βαθιές ουλές.
  • Laser CO2 Fractional + Fractional Ραδιοσυχνότητες: Η θεραπεία των ουλών ακμής με τις συγκεκριμένες τεχνικές είναι αποτελεσματικότερη και ο χρόνος αποθεραπείας είναι εντυπωσιακά μικρός. Το αποτέλεσμα είναι ορατό από την πρώτη θεραπεία. Απαιτούνται 3-4 συνεδρίες (ανά 20 – 30 ημέρες). Το δέρμα «ξυπνάει» και αρχίζει να παράγει κολλαγόνο.

Συμβουλές για την πρόληψη/μείωση της ακμής

Πέρα από τις εξειδικευμένες θεραπείες που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής για να απαλλαγεί από το πρόβλημα, υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει το φαινόμενο της ακμής. Οι ενέργειες αυτές είναι απλές, καθημερινές και βοηθούν σημαντικά στην εξομάλυνση του δέρματος και τη μείωση των συμπτωμάτων.

  • Διατροφή: Δώστε σημασία στην καθημερινή σας διατροφή, αποφεύγοντας λιπαρά τρόφιμα ή γλυκά που μπορεί να ενισχύσουν το φαινόμενο της ακμής. Εντάξτε στη διατροφή σας τα φρούτα, τα λαχανικά και το νερό.
  • Καθαρό δέρμα: Φροντίστε να εφαρμόζετε μια καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού προσώπου αλλά και σώματος. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που σας έχει προτείνει ο δερματολόγος, που δεν ερεθίζουν ή ξηραίνουν το δέρμα σας.
  • Περιορισμένη χρήση μακιγιάζ: Μην επιβαρύνετε το πρόσωπό σας με προϊόντα μακιγιάζ ή παρόμοια, εφόσον το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. Αν είναι απαραίτητο να γίνει, χρησιμοποιήστε ελαφριά προϊόντα, κατάλληλα για το δέρμα σας, που δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας χωρίς λόγο: Τα χέρια ακουμπούν κάθε λεπτό σε επιφάνειες γεμάτες μικρόβια. Με το να ακουμπάμε το πρόσωπό μας, εντείνουμε το πρόβλημα της ακμής.

Περιστατικά Πριν & Μετά

Ακμή - Ουλές Ακμής
Ακμή - Ουλές Ακμής

Να θυμάστε πως η θεραπεία της ακμής είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και αφοσίωση. Επίσης, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά με την εύρεση του σωστού επαγγελματία, το φαινόμενο της ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Επικοινωνήστε σήμερα με την Dr. Υφαντή Άουρα και αποκτήστε ξανά ένα υγιές δέρμα!

Δερματολόγος - Παιδοδερματολόγος Dr. Άουρα Υφαντή

Το Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Άουρα Υφαντή στην Αθήνα, σας παρέχει όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες κλινικής και αισθητικής Δερματολογίας. Στόχος μας είναι η παροχή της κατάλληλης θεραπείας έχοντας στο επίκεντρο τις δικές σας ανάγκες.