Βήματα προόδου για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του καρκίνου

Καλέστε μας
Πολύ σημαντικά βήματα προόδου σημείωσε η επιστημονική κοινότητα…

Πολύ σημαντικά βήματα προόδου σημείωσε η επιστημονική κοινότητα προς την ανάπτυξη ενός καθολικού αντικαρκινικού εμβολίου, που θα ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού να επιτίθεται στον όγκο σαν να ήταν παθογόνος μικροοργανισμός.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ της Γερμανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ugur Sahin , έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”. Στη μελέτη τους χρησιμοποίησαν τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα οποία εισήγαγαν σε λιπώδη νανοσωματίδια. Στη συνέχεια αυτά εισήχθησαν στο αίμα τριών καρκινοπαθών προχωρημένου σταδίου. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών παρήγαγε αμυντικά Τ-κύτταρα που επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν στον ένα ασθενή ο όγκος στον λεμφαδένα να συρρικνωθεί, στον δεύτερο -από τον οποίο είχε πραγματοποιηθεί χειρουργική αφαίρεση όγκων προηγουμένως- δεν επανεμφανίσθηκαν ίχνη καρκίνου επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ στον τρίτο ασθενή παρέμειναν κλινικά σταθεροί τρεις όγκοι που από το δέρμα του είχαν δώσει μετάσταση στους πνεύμονες.
Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε επιθετικούς όγκους. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, «τέτοια εμβόλια είναι φθηνά και εύκολο να παραχθούν και μπορούν να αφορούν οποιονδήποτε όγκο». Επίσης επεσήμαναν ότι «η ανοσοθεραπεία RNA μέσω νανοσωματιδίων μπορεί να θεωρηθεί μια κατηγορία νέων εμβολίων καθολικής εφαρμογής για την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία».
Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου αποτελεί πεδίο εκρηκτικής ανάπτυξης και μελέτης τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει την ιατρική κοινότητα να τρέφει μεγάλες προσδοκίες. Ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με επιτυχία σε μερικές μορφές καρκίνου, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι προκαλεί λιγότερες και ελαφρύτερης μορφής παρενέργειες, σε σχέση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.
Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η παραγωγή ενός καθολικού εμβολίου για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Όπως όμως επεσήμαναν και άλλοι ερευνητές, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο θεωρείται πρόωρο. Θα χρειασθούν περισσότερες έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πριν μπορέσει κανείς να μιλήσει για ένα πραγματικό καθολικό αντικαρκινικό εμβόλιο.
Πηγή: ΑΠΕ