Θετικά δεδομένα φαρμάκου για το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Καλέστε μας
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος…

Η Sanofi και η Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσαν θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το ερευνητικό  REGN2810, έναν αναστολέα του σημείου ελέγχου που στοχεύει  το PD-1 (programmed death 1) σε ασθενείς με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που έχει καλή πρόγνωση εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί χειρουργικά, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιθετικό σε προχωρημένα στάδια.
Τα δεδομένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που προήλθαν από δύο ομάδες επέκτασης της κλινικής μελέτης Φάσης 1 του REGN2810, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο στη διάρκεια μίας προφορικής παρουσίασης.
Το REGN2810 βρίσκεται επίσης υπό έρευνα στο πλαίσιο της EMPOWER-CSCC 1, μίας εν εξελίξει Φάσης 2, δυνητικά πιλοτικής, ενός σκέλους, ανοιχτής κλινικής μελέτης, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εισαγωγής ασθενών  με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος.
Η θεραπεία με το REGN2810 κατάδειξε εκτιμώμενο από τον ερευνητή συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 46,2% και ποσοστό ελέγχου της νόσου 69,2%. Η πιο συχνά αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια που σχετίζεται με τη θεραπεία, ανεξαρτήτως βαθμού, ήταν η κόπωση (23,1%).
“Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος μετά το μελάνωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία” δήλωσε ο Κυριάκος Π. Παπαδόπουλος, M.D., Ανώτερος Κλινικός Ερευνητής στο South Texas Accelerated Research Therapeutics (START) που παρουσίασε τη μελέτη. “Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα αναφερόμενα ποσοστά μεταλλάξεων μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου, που είναι πιθανό να συμβάλουν στα ευρήματα της μελέτης, τα οποία αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης σε ένα αντίσωμα PD-1 ενός συμπαγούς καρκινικού όγκου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν ότι η οδός της PD-1 είναι σημαντική σε αυτούς τους ασθενείς”.  
Το REGN2810 είναι ένα ανθρώπινο, μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον αναστολέα σημείου ελέγχου της PD-1 και αναπτύσσεται από κοινού από τη Regeneron και τη Sanofi στο πλαίσιο μίας συμφωνίας παγκόσμιας συνεργασίας. Το REGN2810 ερευνάται επί του παρόντος ως μονοθεραπεία για διάφορους τύπους καρκίνου – ανάμεσά τους το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος , το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) και ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) – καθώς και σε συνδυασμό με το REGN3767, μία άλλη ερευνητική ανοσοθεραπεία που στοχεύει τον αναστολέα σημείου ελέγχου του LAG-3 (lymphocyte-activation gene 3).
Το REGN2810 και το REGN3767 βρίσκονται υπό κλινική ανάπτυξη και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως από καμία ρυθμιστική αρχή.
 
Πηγή: www.capital.gr/health