Μελάνωμα: Αύξηση κινδύνου εμφάνισης με την κατανάλωση λευκού κρασιού

Καλέστε μας
Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα φέρνει δυστυχώς άσχημα νέα για…

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα φέρνει δυστυχώς άσχημα νέα για τους λάτρεις του λευκού κρασιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συχνή κατανάλωση λευκού κρασιού επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Η επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Brown, αποκάλυψε ότι το λευκό κρασί σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 210.252 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Μετά από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ποτήρι λευκό κρασί την ημέρα αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο μελανώματος. Αντιθέτως, άλλα είδη αλκοολούχων ποτών όπως η μπύρα, το κόκκινο κρασί ή άλλων οινοπνευματωδών, δεν  εμφανίζουν παρόμοια επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.
Η καθηγήτρια Δερματολογίας Eunyoung Cho, που υπήρξε επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκε κάποια ιδιαίτερη εξήγηση για τη σχέση του λευκού κρασιού και της εμφάνισης του μελανώματος, ωστόσο,  διευκρίνισε ότι ορισμένα κρασιά εμφανίζουν αυξημένο επίπεδο της ακεταλδεΰδης, ουσίας που επηρεάζει το DNA και εμποδίζει την αναγέννηση του. Παρά το γεγονός ότι το κόκκινο κρασί παρουσιάζει κι αυτό αυξημένο επίπεδο ακεταλδεΰδης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά του συγκεκριμένου είδους κρασιού μειώνουν τις επιπτώσεις στο DNA.
Η συσχέτιση μελανώματος και αλκοόλ ήταν εντονότερη στις περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται τόσο συχνά στον ήλιο, όπως ο κορμός. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, τα άτομα που κατανάλωναν 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα είχαν 2% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα στην περιοχή του λαιμού, του κεφαλιού ή των άκρων, καθώς και 73% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με μελάνωμα στον κορμό.
Μην ξεχνάτε!!! Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!
Ελέγχετε το σώμα σας τακτικά και ρωτήστε μας για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε σ’ αυτό. Η Δερματοσκόπηση «Σώζει Ζωές»
Στο Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Υφαντή ελέγχουμε τους ύποπτους σπίλους με τη χρήση ειδικού ψηφιακού δερματοσκοπίου. Η μέθοδος αυτή μας δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ψηφιακών εικόνων κάθε σπίλου με σκοπό την επανεξέταση και σύγκριση σε επόμενο έλεγχο. 
Σε περίπτωση ανεύρεσης ύποπτου για κακοήθεια σπίλου αναλαμβάνουμε την αφαίρεση και βιοψία του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιατρείου μας.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο: 2106520777.
Dr. Άουρα Υφαντή 
Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός»  
Τμήμα Επεμβατικής Δερματoλoγίας