Καλέστε μας

Ραγάδες

Τι είναι οι ραγάδες σώματος;

Οι ραγάδες σώματος αποτελούν μια μορφή ουλών ή λεπτών γραμμών, που δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή μια ερυθρο-ιώδη απόχρωση, όταν είναι πιο πρόσφατες.

Κατά τη φυσική ανάπτυξη, το δέρμα μπορεί να υποστεί διαταραχές εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Οι διαταραχές αυτές το εμποδίζουν να ακολουθήσει τη σωστή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να διασπάται η ελαστίνη και το κολλαγόνο του οργανισμού, δημιουργώντας έτσι ραγάδες στο σώμα.

Αν και οι ραγάδες εμφανίζονται πολύ συχνά στο ανθρώπινο σώμα, δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλούν ενόχληση, κυρίως για αισθητικούς λόγους, μειώνοντας την αυτοπεποίθηση του ασθενή.

Σε ποιες περιοχές του σώματος εμφανίζονται οι ραγάδες;

Οι ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του σώματος και η ύπαρξή τους οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Ραγάδες

Οι ραγάδες στο σώμα εμφανίζονται σε διάφορα μεγέθη αλλά και μέρη. Τα πιο συχνά σημεία αποτελούν οι μηροί, οι γοφοί, το στήθος και η κοιλιά.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι ραγάδες αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο και δεν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του ατόμου, παρά μονάχα να επηρεάσουν την εμφάνιση του δέρματος.

Ποια τα αίτια εμφάνισης ραγάδων;

Οι ραγάδες αποτελούν μια φυσιολογική εκδήλωση του δέρματος και μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σε διάφορα στάδια της ζωής τους.

Τα κύρια αίτια εμφάνισης των ραγάδων είναι τα εξής:

 • Αύξηση ή μείωση σωματικού βάρους: Κατά την απότομη αύξηση ή μείωση σωματικού βάρους, το δέρμα διαταράσσεται από τις συνεχείς αλλαγές.
 • Απότομη αύξηση ύψους: Οι ραγάδες σώματος μπορούν επίσης να εμφανιστούν λόγω απότομης αύξησης ύψους, καθώς το δέρμα δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις αλλαγές.
 • Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα υπόκειται σε μεγάλες αλλαγές. Η αύξηση του βάρους και η αλλαγή του σώματος, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ραγάδων.
 • Εφηβεία: Κατά την εφηβεία, το σώμα μπορεί να αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, προκαλώντας την εμφάνιση ραγάδων.
 • Λήψη φαρμάκων: Η λήψη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σώμα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ραγάδες.
 • Ορμονολογικές διαταραχές: Η ανάπτυξη του σώματος επηρεάζεται κατά πολύ από τις ορμονολογικές διαταταχές.
 • Μυϊκή ανάπτυξη: Σε άτομα που αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό ή ακολουθούν προγράμματα εκγύμνασης για μυϊκή αύξηση, η εμφάνιση ραγάδων είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Ραγάδες στο σώμα: Αντιμετώπιση

Παρόλο που οι ραγάδες μετά την εμφάνισή τους τείνουν να είναι μόνιμες, υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης, που περιορίζουν τόσο την εμφάνισή τους, αλλά και βελτιώνουν την όψη του δέρματος.

 • Εφαρμογή ειδικών λοσιόν και κρεμών: Υπάρχουν ορισμένες κρέμες και λοσιόν, οι οποίες είναι πλούσιες τόσο σε υαλουρονικό οξύ όσο και κολλαγόνο, συστατικά τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση των ραγάδων.
 • Δερμοαπόξεση ή χημικά Peelings: Οι επαγγελματικές αυτές θεραπείες, μπορούν να προσφέρουν ορατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ραγάδων στο σώμα.
 • Microneedling και συσφικτικές ουσίες: Η εφαρμογή μεσοθεραπείας, όπως και η έγχυση συσφικτικών ουσιών απ’ ευθείας στις ραγάδες, ενισχύουν την ανανέωση των κυττάρων και τη βελτίωση της όψης του δέρματος.
 • Χρήση Laser CO2 Fractional ή Fractional RF: Οι θεραπείες με λέιζερ βοηθούν σημαντικά στην αύξηση του κολλαγόνου και τη μείωση εμφάνισης των ραγάδων.
 • Carboxytherapy (Gas Contouring): Η καρβοξυθεραπεία μπορεί να περιορίσει σημαντικά την εμφάνιση ραγάδων στο σώμα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για ορατά αποτελέσματα;

Οι ραγάδες δεν μπορούν να εξαφανιστούν οριστικά, μπορούν ωστόσο να μειωθούν σημαντικά.

Ο αριθμός συνεδριών εξατομικεύεται και πάντοτε πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί ως προς το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λευκών και παλιών ραγάδων.

Η θεραπεία κατά των ραγάδων εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια ιδιαίτερα περίπλοκη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Καλό είναι οι θεραπείες κατά των ραγάδων να εφαρμόζονται αμέσως μετά τον τοκετό και όχι κατά τη διάρκειά του.

Ωστόσο, υπάρχουν κρέμες και λοσιόν, οι οποίες είναι αρκετά αποτελεσματικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ραγάδες

Ποιο το κόστος θεραπείας για ραγάδες;

Το κόστος της θεραπείας για ραγάδες εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος αλλά και από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί.

Συμβουλές για την πρόληψη κατά των ραγάδων

Πέρα από τις θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν, το σώμα μας χρειάζεται συνεχή φροντίδα, αν θέλουμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση ραγάδων.

 • Διατήρηση σταθερού βάρους: Η διατήρηση του βάρους σε ένα επίπεδο αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και “φυσικούς” τρόπους πρόληψης κατά των ραγάδων. Οι απότομες αυξήσεις ή μειώσεις, οδηγούν σε χαλάρωση του δέρματος.
 • Άσκηση και σωστή διατροφή: Με την τακτική άσκηση και τη σωστή διατροφή, το σώμα μας έχει όσα χρειάζεται για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη φυσική του κατάσταση αλλά και την επάρκεια του σε βιταμίνες και ουσίες που ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος.
 • Ενυδάτωση: Η καθημερινή ενυδάτωση τόσο του δέρματος όσο και του ίδιου του οργανισμού, αποτρέπει την εμφάνιση ραγάδων, αφού το δέρμα είναι πιο ελαστικό.
 • Προϊόντα που προσφέρουν ελαστικότητα: Κρέμες, λοσιόν καθώς και άλλα ενυδατικά προϊόντα μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση των ραγάδων, προσφέροντας ελαστικότητα στο δέρμα.
DrYfanti

Δερματολόγος - Παιδοδερματολόγος Dr. Αούρα Υφαντή

Το Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Άουρα Υφαντή στην Αθήνα, σας παρέχει όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες υπηρεσίες κλινικής και αισθητικής Δερματολογίας. Στόχος μας είναι η παροχή της κατάλληλης θεραπείας έχοντας στο επίκεντρο τις δικές σας ανάγκες.