Ανακαλύφθηκε γονίδιο που μας προστατεύει από το μελάνωμα

Καλέστε μας

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και την Κίνα μετά από έρευνες

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και την Κίνα μετά από έρευνες στο ανθρώπινο DNA, ανακάλυψαν ένα γονίδιο που προσφέρει αυξημένη προστασία στα άτομα που το φέρουν, από τις σημαντικές βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που φέρουν ελαττωματικές μεταλλάξεις του εν λόγω γονιδίου, κινδυνεύουν περισσότερο από επιθετικό καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα). Η μελέτη του «αντηλιακού» γονιδίου UVRAG μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην αντιμετώπιση του δερματικού καρκίνου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Τσενγκίου Λιάνγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Molecular Cell”.

Τα ποσοστά μελανώματος εμφανίζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο γονίδιο παρέχει αυξημένη αντίσταση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία βοηθώντας τα κύτταρα να επιδιορθώσουν τις βλάβες που τους έχει προκαλέσει ο ήλιος με αποτέλεσμα την καταστολή του καρκίνου του δέρματος, .

«Αν κατανοήσουμε με ποιό τρόπο ‘δουλεύει’ αυτό το γονίδιο και τις διαδικασίες με τις οποίες τα κύτταρα επανορθώνουν τις βλάβες τους λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, θα μπορούσαμε να βρούμε νέους στόχους για φάρμακα», δήλωσε η Λιάνγκ.

Αντίθετα, πρόσθεσε ότι όσοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του συγκεκριμένου γονιδίου ή σε αυτούς το «αντηλιακό» γονίδιο υπολειτουργεί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα, ιδίως αν κάθονται στον ήλιο αρκετές ώρες.

Για πρώτη φορά το «αντηλιακό» γονίδιο είχε εντοπισθεί περίπου πριν δύο δεκαετίες, αλλά τότε δεν είχε γίνει πλήρως αντιληπτή η σημασία του. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω πειράματα σε ζώα για να μελετηθεί καλύτερα η δράση του, με στόχο την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα πυροδοτεί ή θα ενισχύει την ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης των κυτταρικών βλαβών εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iatropedia.gr