Αλωπεκία ή τριχόπτωση λέγεται η έλλειψη ή η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος.

Οι αλωπεκίες διαχωρίζονται σε ουλωτικές και μη ουλωτικές.

Στις ουλωτικές αλωπεκίες το δέρμα είναι ατροφικό ή ουλωτικό, και οι τρίχες δεν αναγεννώνται λόγω καταστροφής των θυλάκων.

Στις μη ουλωτικές αλωπεκίες - που είναι και οι πιο συνηθισμένες - το δέρμα είναι φυσιολογικό και οι τρίχες μπορούν να αναγεννηθούν.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές μη ουλωτικής αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική (ανδρών και γυναικών), η γυροειδής, η διάχυτη μετά τον τοκετό, η προκαλούμενη από φάρμακα ή χημικές ουσίες, η προκαλούμενη από βαριές λοιμώξεις και η προκαλούμενη από ελάττωση βιταμινών Α, Ε, παντοθενικού και νικοτιναμιδίου.

Έχει υπολογιστεί ότι πέφτουν φυσιολογικά περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, τις οποίες βλέπουμε πάνω στη χτένα ή στο νιπτήρα μετά το λούσιμο.

Οι τρίχες όμως αυτές ξαναγεννιούνται. Όταν ο ρυθμός επανέκφυσης των τριχών δεν είναι ανάλογος με την πτώση αυτή, εμφανίζεται η αραίωση στα μαλλιά.

Η διαγνωστική προσέγγιση των αλωπεκιών, η αξιολόγηση καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση τους πραγματοποιείται με εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το τριχοριζόγραμμα και η τριχοσκόπηση .

trixorizogramma2Το τριχοριζόγραμμα είναι μια εξέταση με την οποία μελετάμε τη μορφολογία του στελέχους των τριχών και του τριχικού θύλακα και δείχνει την στιγμή που πραγματοποιείται τόσο την ποιοτική, όσο και την ποσοτική κατάσταση του τριχωτού.

Η εξέταση προϋποθέτει την παραμονή του ατόμου χωρίς λούσιμο για τρία εικοσιτετράωρα.

Εν συνεχεία γίνεται λήψη από τον Δερματολόγο περίπου 50 τριχών από συγκεκριμένες περιοχές της κεφαλής, επεξεργασία και μικροσκόπηση.

 

Η τριχοσκόπηση είναι μία μη επεμβατική μέθοδος δερματοσκόπησης του τριχωτού της κεφαλής και του τριχικού στελέχους με τη χρήση δερματοσκοπίου χειρός ή με φηφιακό σύστημα.

trixoskopisi trixorizogramma3

Η εξειδίκευση και εμπειρία μας στις παθήσεις του τριχωτού μας καθιστά κατάλληλους για την εξατομικευμένη θεραπεία σας.