Η τριχόπτωση είναι είναι μια κοινή και αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Παρόλο που πρόκειται για μια “ακίνδυνη” θεωρητικά πάθηση, οι επιπτώσεις της επηρεάζουν σημαντικά τόσο την εμφάνιση ενός ατόμου, όσο και την αυτοπεποίθησή του.
Τριχόπτωση: Αναγκαίο κακό ή άλλα αίτια;
Κάθε άνθρωπος, έχει περίπου 150.000 τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής. Κάποιες από αυτές πέφτουν και αναπτύσσονται νέες. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό, αφού κάθε τρίχα έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.
Στις περιπτώσεις που οι τρίχες που χάνονται είναι πάνω από 100 καθημερινά, τότε δεν μιλάμε για κάτι συνηθισμένο, αλλά για τριχόπτωση.
Που οφείλεται όμως η τριχόπτωση; Ποια τα είδη της και από τις εξαρτάται η εμφάνισή της;
Ας δούμε μαζί πιο αναλυτικά το φαινόμενο αυτό, τα αίτια, τους τύπους αλλά και τις διαθέσιμες θεραπείες.
Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης και ποιοι άνθρωποι την εμφανίζουν;
Η τριχόπτωση αφορά την απώλεια μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής ,αλλά και από αλλά μέρη του σώματος. Μπορεί να είναι οξεία ή προοδευτική και οφείλεται σε διάφορα αίτια.
Ας δούμε μαζί ποια είναι αυτά:
- Γενετικοί παράγοντες και κληρονομικότητα: Άτομα με προδιάθεση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ανδρογενετική αλωπεκία – η πιο συχνή μορφή σε άνδρες και γυναίκες – είναι μια από τις μορφές που κληρονομείται.
- Ορμονικές αλλαγές: Η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς, προκαλούν ορμονικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
- Άγχος και στρες: Ψυχολογικό στρες και άγχος μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μαλλιών.
- Διατροφικές ελλείψεις: Η έλλειψη σιδήρου, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, καθώς τα μαλλιά δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα συστατικά για να παραμείνουν υγιή και δυνατά.
- Ανθυγιεινές συνήθειες: Οι ανθυγιεινή καθημερινότητα, όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο, η κακή ποιότητα ύπνου, μπορεί να εντείνει το πρόβλημα της τριχόπτωσης.
- Γήρανση: Με την πάροδο του χρόνου, ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται και είναι φυσιολογικό να προκαλείται τριχόπτωση.
- Χημειοθεραπείες
- Εποχικότητα
- Γήρανση
- Σοβαρές λοιμώξεις (π.χ.post Covid)
Ποιοι είναι οι τύποι τριχόπτωσης;
Οι αλωπεκίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ουλωτικές που είναι μόνιμες και τις μη ουλωτικές που είναι μη μόνιμες.
Η ουλωτική αλωπεκία αφορά την περίπτωση έντονης τριχόπτωσης και εμφανίζεται τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Οι παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι διάφοροι, όπως ο θυλακικός και ερυθηματώδης λειχήνας, τα δερματικά και κληρονομικά νοσήματα, τα αυτοάνοσα και άλλες καταστάσεις.
Στη μη ουλωτική αλωπεκία, το δέρμα είναι φυσιολογικό και οι τρίχες μπορούν να αναγεννηθούν, φυσικά με τη χρήση της κατάλληλης θεραπείας.
Η μη ουλωτική αλωπεκία διακρίνεται σε 3 είδη:
- Διάχυτη αλωπεκία: Διακρίνετυαι σε τελογενής, αναγενής, δυστροφική και μικτή.
- Ανδρογενετική αλωπεκία: Η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες.
- Γυροειδής αλωπεκία: Είναι αυτοάνοση, μη ουλωτική αλωπεκία και προσβάλλει περίπου το 1%-2% του πληθυσμού.
Τριχόπτωση: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της τριχόπτωσης περιλαμβάνει διάφορους τρόπους, με πιο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς τους εξής:
Τριχοριζόγραμμα
Πρόκειται για μια ειδική διαγνωστική εξέταση, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο την ποιοτική αλλά και ποσοτική κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής.
Ο ειδικός καταγράφει τα στοιχεία και έτσι μπορεί να αντιληφθεί αν ο κύκλος ζωής των τριχών είναι φυσιολογικός ή όχι.
Η εξέταση απαιτεί ο ασθενής να μην έχει λουστεί για τρία συνεχόμενα εικοσιτετράωρα. Η εξέταση είναι άμεση και κατά τη διάρκειά της γίνεται λήψη περίπου 50 τριχών από διάφορες περιοχές της κεφαλής, ώστε να υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Τριχοσκόπηση
Η τριχοσκόπηση είναι μια μη επεμβατικής μέθοδος εξέτασης του τριχωτού της κεφαλής. Πραγματοποιείται με δερματοσκόπιο χειρός ή με ψηφιακό σύστημα.
Με την τριχοσκόπηση, ο ειδικός μπορεί να διαπιστώσει την ποιότητα και το πάχος της τρίχας, αλλά πιθανές βλάβες στη ρίζα και το δέρμα. Επίσης, μπορεί να δει ποιος είναι ο υφιστάμενος αριθμός τριχοθυλακίων και τριχών, καθώς ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν στο στέλεχος της τρίχας και την επιδερμίδα.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Η θεραπεία της τριχόπτωσης εξαρτάται και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου.
Περιλαμβάνει φαρμακευτική τοπική αγωγή, χορήγηση φαρμάκων, θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma), θεραπεία με βλαστοκύτταρα, με πολυνουκλεοτίδια αλλά και θεραπεία με laser.
Η απόφαση για το ποια είναι η σωστή θεραπεία, πρέπει να διαμορφώνεται από τον δερματολόγο και να είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.
Φροντίστε τα μαλλιά σας, ανακτήστε την αυτοπεποίθησή σας!
Η τριχόπτωση πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη για τους ασθενείς. Εκτός του ότι μπορεί να αλλάξει την εμφάνισή τους, μειώνει – πολλές φορές δραματικά – και την αυτοπεποίθησή τους.
Μην αφήνετε τα συμπτώματα να επιμένουν. Η Dr. Υφαντή Άουρα, δερματολόγος και επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», με έτη εμπειρίας και γνώσεις στις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές που εξασφαλίζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, σύμφωνα με κάθε περίπτωση.
Επικοινωνήστε σήμερα μαζί της και δώστε λύση στο πρόβλημά σας!