Σπίλοι: Τι Είναι;
Οι σπίλοι, ή αλλιώς οι κοινά ονομαζόμενες “ελιές” αποτελούν τους συχνότερους καλοήθεις όγκους του δέρματος. Είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης μελανοκυττάρων σε διάφορες περιοχές του δέρματος και σε μορφή κηλίδων που ποικίλουν σε χρώμα, από ροζ έως σκούρο καφέ και μαύρο. Το μέγεθός τους εκτείνεται από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.
Οι σπίλοι μπορεί να υφίστανται στο δέρμα εκ γενετής, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου σε διάφορα σημεία.
Η ύπαρξή τους μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως, γενετικούς, έκθεση στον ήλιο, ορμονικές αλλαγές και άλλους.
Για παράδειγμα, υπάρχουν σπίλοι στο πρόσωπο, σπίλοι στο λαιμό, στην πλάτη και σε άλλα μέρη του σώματος.
Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο απαιτούν προσοχή. Σε περίπτωση που αλλάξουν μέγεθος, χρώμα ή σε περίπτωση αιμορραγίας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο για να εξετάσει αν υπάρχουν επικίνδυνοι σπίλοι, σπίλοι κακοήθεις και να σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα.
Σπίλοι – Πότε είναι ύποπτοι;
- Α (Asymmetry – Ασυμμετρία): Σπίλοι που το μισό της βλάβης είναι διαφορετικό από το υπόλοιπο.
- Β (Border – Όρια): Σπίλοι που τα όρια της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφα αλλά ακανόνιστα.
- C (Colour – Χρώμα): Σπίλοι με ποικιλοχρωμία που δεν έχουν ομοιογενή κατανομή χρώματος.
- D (Diameter – Διάμετρος): Σπίλοι άνω των 6mm.
- E (Elevation – Ανύψωση / Εξέλιξη): Σπίλοι που παρουσιάζουν οποιαδήποτε αλλαγή (μεγαλώνουν, εμφανίζουν κνησμό, πόνο, οίδημα και αιμορραγούν αυτόματα).
Για να αξιολογήσουμε το βαθμό επικινδυνότητας ενός σπίλου λαμβάνουμε υπόψη μας τον διεθνή δερματολογικό κανόνα ABCDE:
Σπίλοι : Ποιοι τύποι υπάρχουν
Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπίλων, καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Μερικοί από αυτούς τους τύπους είναι:
- Επίκτητος μελανοκυτταρικός σπίλος – Κοινός: Είναι οι κοινοί σπίλοι (”ελιές”), οι οποίοι είναι ομαλοί με ομοιόμορφο ροζ, μαύρο ή καφέ χρώμα.
- Συγγενής μελανοκυτταρικός: Υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους εκ γενετής και διατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
- Επιδερμικός σπίλος: Είναι μη φλεγμονώδης, στο χρώμα του δέρματος και εμφανίζεται συνήθως στο πάνω μέρος του σώματος (κεφάλι, λαιμός).
- Σμηγματογόνος σπίλος: Εντοπίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής ή στο πρόσωπο. Προτείνεται η αφαίρεση τους σε νεαρή ηλικία για την αποφυγή σε βασικοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος.
- Δυσπλαστικός σπίλος: Είναι μη καρκινικοί σπίλοι, που μοιάζουν με μελάνωμα.
- Κυανός σπίλος: Έχει σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα και εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Θα πρέπει να παρακολουθείται καθώς υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργήσει κακοήθες μελάνωμα.
- Σπίλος Becker: Εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες, έχει καφέ χρώμα και συχνά μπορεί να αναπτύξει τρίχες στην επιφάνεια.
- Σπίλος Ota και σπίλος Ito: Οι σπίλοι Ota αναπτύσσονται συνήθως στο πρόσωπο και έχουν μπλε ή καφέ χρώμα, ενώ του Ito στους ώμους.
- Σπίλος Spitz: Έχει ανοιχτό καστανό χρώμα, εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες και αναπτύσσεται γρήγορα.
Σπίλοι: Διάγνωση
Η διάγνωση του σπίλου γίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο. Συνήθως, ο ειδικός είναι σε θέση να καταλάβει ακόμα και με γυμνό μάτι αν ο σπίλος στο δέρμα είναι επικίνδυνός ή όχι. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης, ο δερματολόγος θα αποφασίσει αν θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κλινικές εξετάσεις και αν πρέπει να γίνει βιοψία για τον εντοπισμό καρκινογόνου σπίλου.
Πιο αναλυτικά οι τύποι διάγνωσης είναι οι εξής:
- Δερματοσκόπηση: Γρήγορη μη επεμβατική εξέταση, πολύ χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος καθώς και της διαφοροποίησης μελανώματος και άτυπων σπίλων. Για το λόγο αυτό μπορούμε να πούμε ότι η Δερματοσκόπηση «Σώζει Ζωές».
- Ψηφιακή χαρτογράφηση: Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού ψηφιακού δερματοσκοπίου της “OPTOMED” στο Ιατρείο μας. Η μέθοδος αυτή δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ψηφιακών φωτογραφιών κάθε σπίλου με σκοπό την επανεξέταση και σύγκρισή του σε επόμενο έλεγχο.
- Βιοψία και Χειρουργική αφαίρεση σε κάθε ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.
Χαρτογράφηση Σπίλων: Τι είναι;
Η χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται από εξειδικευμένους δερματολόγους και κατά την οποία καταγράφονται και έπειτα αξιολογούνται οι σπίλοι που βρίσκονται στο δέρμα.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική, καθώς με τη χρήση της μπορεί εγκαίρως να γίνει διάγνωση του καρκίνου του δέρματος ή του μελανώματος.
Κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης σπίλων γίνεται καταγραφή και αξιολόγηση της μορφής, του μεγέθους, του χρώματος και τους σχήματος των σπίλων.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέσα στο διάστημα που θα κρίνει ο δερματολόγος, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ανησυχητικές αλλαγές, όπως αύξηση μεγέθους σπίλου, αλλαγή χρώματος και λοιπά.
Πώς γίνεται η χαρτογράφηση σπίλων;
Κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης σπίλων, καταγράφονται και απεικονίζονται οι σπίλοι με τη χρήση ειδικής κάμερας. Έπειτα, αναλύονται και αξιολογούνται από τον δερματολόγο με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού.
Με τη λήψη φωτογραφιών και την αποθήκευσή τους για μελλοντική ανάλυση και σύγκριση, εντοπίζονται εγκαίρως κακοήθεις σπίλοι, όπως το μελάνωμα.
Ο δερματολόγος είναι εκείνος που ορίζει τα διαστήματα που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία.
Χαρτογράφηση σπίλων : Κόστος
Το κόστος της χαρτογράφησης σπίλων ορίζεται από έπειτα από συμφωνία του δερματολόγου και του ασθενή και δεν είναι απαγορευτικό. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να διαφέρει, για παράδειγμα το κόστος είναι διαφορετικό στην τοπική χαρτογράφηση σπίλων, από ότι στην ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων.
Λάβετε υπόψη ότι η κλινική αυτή εξέταση μπορεί να σώσει ζωές!
Σπίλοι: Αντιμετώπιση & Θεραπεία
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των σπίλων, σε περίπτωση που είναι επικίνδυνοι, γίνεται με την αφαίρεσή τους. Οι σπίλοι μπορούν να απομακρυνθούν με τη χρήση λέιζερ αλλά και με χειρουργική επέμβαση.
Με τη μέθοδο λέιζερ, αφαιρούνται μόνο οι καλοήθεις σπίλοι, ενώ οι κακοήθεις αφαιρούνται εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση. Μετά την επέμβαση, οι κακοήθεις βλάβες αποστέλλονται για βιοψία για να διαπιστωθεί αν απαιτούνται περεταίρω ενέργειες.
Στην αγορά υπάρχουν προϊόντα τα οποία μπορεί να περιέχουν συστατικά για τη μείωση του χρώματος των σπίλων. Καλό είναι να συμβουλεύεστε τον δερματολόγο σας πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε υλικό στο δέρμα σας.
Μην ξεχνάτε πως η ριζική αντιμετώπιση των σπίλων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με προϊόντα της αγοράς.
Θέλετε να γνωρίζετε με σιγουριά αν οι σπίλοι στο δέρμα σας είναι επικίνδυνοι;
Επικοινωνήστε σήμερα με την Dr. Άουρα Υφαντή, εξειδικευμένη δερματολόγο και Επιστημονικό συνεργάτη του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός».