Καρκίνος Δέρματος: Είδη
Ο καρκίνος του δέρματος πλέον αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου. Ο καρκίνος στο δέρμα, εμφανίζεται περισσότερο σε χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Ελλάδα.
Εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, με κυριότερες αυτές που εκτίθενται στον ήλιο (καρκίνος δέρματος προσώπου), χωρίς να σημαίνει ότι περιοχές που δεν εκτίθενται συχνά δεν είναι δυνατό να προσβληθούν.
Οι πιο συνηθισμένοι τύπο καρκίνου του δέρματος είναι οι εξής:
- Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
- Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
- Το μελάνωμα που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο καρκίνου του δέρματος.
Πιο αναλυτικά:
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή αλλιώς ο βασικοκυτταρικός καρκίνος δέρματος, εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες άνω των 75 ετών και κυρίως σε λευκά και ξανθά άτομα.
Αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο (πρόσωπο, χέρια), χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι υπόλοιπες περιοχές.
Εμφανίζεται αρχικά ως ένα μικρό οζίδιο ερυθρού χρώματος και αναπτύσσεται αργά. Δεν κάνει μεταστάσεις – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δεν είναι τόσο επιθετικός σε σχέση με άλλες μορφές, διαβρώνει όμως τους ιστούς στο σημείο που αναπτύσσεται.
Η διάγνωση για αυτό το είδος καρκίνου του δέρματος γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και βιοψίας. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και το στάδιο του καρκίνου.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι δεύτερο σε σειρά εμφάνισης στα λευκά και ξανθά άτομα. και αυτό διότι η επιδερμίδα τους, παρέχει λιγότερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Εμφανίζεται κυρίως σε πιο προχωρημένες ηλικίες και τυπικά αναπτύσσεται στο πρόσωπο ή στο δέρμα της κεφαλής (καρκίνος δέρματος στο κεφάλι), με τη μορφή ερυθρού οζίδιου. Μεγαλώνει σχετικά γρήγορα και μπορεί να κάνει μετάσταση σε τοπικούς ιστούς. Αν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης είναι αρκετά υψηλές.
Το μελάνωμα είναι το η πιο σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά ταυτόχρονα και η πιο επιθετική, καθώς δημιουργεί πολύ εύκολα μεταστάσεις. Αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε άτομα μεταξύ 15-34 ετών. Συνήθως κάνει την εμφάνισή του με μια μαύρη κηλίδα στο δέρμα.
Πολλές φορές το μελάνωμα μοιάζει οπτικά με τους σπίλους, ωστόσο εμφανίζει κάποιες διαφορές ως προς την συμμετρία, το χρώμα και το μέγεθος.
Ο κυριότερος λόγος εμφάνισης του μελανώματος, είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Για το λόγο αυτό, η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, ειδικά από νεαρή ηλικία, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο δέρμα αργότερα.
Γενικότερα, η έγκαιρη διάγνωση οποιασδήποτε αλλαγής στο δέρμα, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της νόσου. Όλοι οι τύπου καρκίνου του δέρματος είναι ιάσιμοι σε υψηλό ποσοστό – εκτός από το μελάνωμα που αναπτύσσεται επιθετικά – εάν αντιμετωπιστούν σε αρχικό στάδιο.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένο δερματολόγο. Οι τρόποι θεραπείας του καρκίνου του δέρματος είναι πολλοί και εξαρτώνται από το είδος και το στάδιο του καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση όμως η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη.
Καρκίνος δέρματος: Σταδιοποίηση
Τα στάδια του καρκίνου του δέρματος, καθορίζονται από το μέγεθος του όγκου και από το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει στο δέρμα. Με τη σειρά τους αυτά καθορίζουν το βαθμό εξάπλωσης του καρκίνου και την θεραπεία που απαιτείται.
Τα κυριότερα στάδια είναι:
- Στάδιο 0 (Καρκίνος του δέρματος αρχικό στάδιο): Στο αρχικό αυτό στάδιο η κακοήθεια περιορίζεται στην επιφάνεια του δέρματος, χωρίς να έχει εισχωρήσει βαθύτερα.
- Στάδιο I: Η κακοήθεια έχει αρχίσει να εισχωρεί στην πρώτη στρώση του δέρματος
- Στάδιο ΙΙ και III: Η κακοήθεια έχει εισχωρήσει αρκετά στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και πιθανόν έχει μολύνει τους γειτονικούς ιστούς. (τοπικά προχωρημένος καρκίνος)
- Στάδιο IV: Η κακοήθεια έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλα σημεία του σώματος πέρα από το αρχικό. (μεταστατικός καρκίνος)
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο καρκίνος του δέρματος, ανάλογα με τον τύπο του, διαφέρει στην κατάταξη αλλά και στη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Κρίνεται απαραίτητο να γίνονται προληπτικές εξετάσεις αλλά και εξετάσεις σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα. Η διάγνωση θα μας δείξει εάν υφίσταται καρκίνος και σε τι στάδιο βρίσκεται. Έπειτα, ο ιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα την περίπτωση.
Πέρα από την τακτική εξέταση του δέρματος, συστήνεται η προστασία από τον ήλιο και η αποφυγή έκθεσης σε αυτόν τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι υψηλή.
Καρκίνος Δέρματος: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος διαφέρουν, ανάλογα τον τύπο του καρκίνου.
Ας δούμε παρακάτω τα κυριότερα με βάση τους 3 τύπους καρκίνου, τον βασικοκυτταρικό, τον ακκανθοκυτταρικό και το μελάνωμα.
Στην περίπτωση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά με εκείνα άλλων δερματικών παθήσεων. Τα κυριότερα είναι:
- Κηλίδα σε ροζ ή κόκκινο χρώμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή κνησμό
- Λεία, ανάγλυφη ουλή ή οζίδιο
- Πιθανή αιμορραγία
- Οζίδιο σε χρώμα ροζ ή καφέ που μοιάζει με σπίλο
Στην περίπτωση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, τα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Κόκκινες κηλίδες που μπορεί να αιμορραγούν
- Σκληρή επιφάνεια κηλίδας
- Εξόγκωμα στο δέρμα
- Ανοιχτή πληγή για αρκετές εβδομάδες
Το μελάνωμα εκδηλώνεται με την μορφή σπίλων, οι οποίοι γίνονται ασύμμετροι και αλλάζουν χρώμα, όσο προχωράει η νόσος. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Αλλαγή σχήματος και χρώματος σπίλου
- Καφέ ή μαύρο χρώμα σπίλου
- Αιμορραγία σπίλου
- Σπίλος που προκαλεί πόνο ή κνησμό
Σημειώστε πως τα παραπάνω συμπτώματα ισχύουν σε γενικές γραμμές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα των ασθενή.
Μην αμελείτε τα συμπτώματα. Αν παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή, επικοινωνήστε άμεσα με εξειδικευμένο δερματολόγο.
Καρκίνος δέρματος: Διάγνωση
Ο διάγνωση του καρκίνου του δέρματος πραγματοποιείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα εξετάσει σε αρχικό στάδιο τα συμπτώματα και έπειτα θα προβεί στις απαραίτητες ιστολογικές εξετάσεις.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αφαίρεση υλικού από την περιοχή που υφίσταται ο καρκίνος, ώστε να γίνει η βιοψία.
Με τον τρόπο αυτό, ο ιατρός είναι σε θέση να καταλάβει τον τύπο του καρκίνου και την έκταση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση πιθανής ύπαρξης μελανώματος, η διάγνωση βασίζεται στον διεθνή δερματολογικό κανόνα ABCDE:
- Α (Asymmetry – Ασυμμετρία)
- Β (Border – Όρια)
- C (Colour – Χρώμα)
- D (Diameter – Διάμετρος)
- E (Elevation – Ανύψωση / Εξέλιξη)
Καρκίνος δέρματος: Θεραπεία – Αντιμετώπιση
Η καλύτερη θεραπεία όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος αλλά και οποιαδήποτε νόσο, είναι η πρόληψη.
Στην περίπτωση που ο ειδικός ιατρός διαπιστώσει ότι ο ασθενής πάσχει από καρκίνο του δέρματος, θα προχωρήσει στη θεραπεία λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο του καρκίνου, την κατάσταση του οργανισμού, την ηλικία του ασθενούς.
- Χειρουργική επέμβαση: Γίνεται αφαίρεση του όγκου και βιοψία του ιστού που αφαιρέθηκε
- Διαθερμοπηξία και απόξεση: Γίνεται απόξεση του όγκου
- Κρυοχειρουργική: Ο όγκος καταπολεμάται με υγρό άζωτο
- Ακτινοθεραπεία: Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή
- Τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος: Εφαρμόζεται έπειτα από χειρουργική επέμβαση
- Χημειοθεραπεία: Εφαρμόζεται πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση με σκοπό την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων
Συμβουλές για την προστασία απέναντι στον καρκίνο του δέρματος:
- Τακτικός έλεγχος του σώματος για τυχόν αλλαγές
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αιχμής
- Εφαρμογή αντηλιακού ανάλογα με τον τύπο δέρματος
- Αποφυγή μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, επικοινωνήστε άμεσα με δερματολόγο !