Δερματοχειρουργική: Τι Είναι
Η Δερματοχειρουργική αποτελεί έναν εξειδικευμένο κλάδο της χειρουργικής Ιατρικής και της Δερματολογίας που ασχολείται με τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών παθήσεων, μέσω χειρουργικών, μη χειρουργικών, αισθητικών και επανορθωτικών μεθόδων.
Ο κύριος στόχος της Δερματοχειρουργικής είναι η αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων του δέρματος, καθώς και η βελτίωση της λειτουργικότητας και της εμφάνισής του.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας πάνω στον τομέα της Δερματοχειρουργικής, έχει βελτιώσει σημαντικά τόσο τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων, όσο και το χρόνο αποκατάστασης.
Στο Ιατρείο μας προσφέρονται υπηρεσίες Δερματοχειρουργικής, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και με τη συνεργασία έμπειρης και εξειδικευμένης ομάδας, αποτελούμενη από Δερματολόγο – Πλαστικό Χειρουργό – Παθολογοανατόμο.
Ενδεικτικά, μερικές υπηρεσίες:
- Αφαίρεση κακοήθων όγκων του δέρματος, όπως μελάνωμα
- Αφαίρεση σπίλων (χειρουργική αφαίρεση σπίλου, αφαίρεση σπίλων με laser)
- Αφαίρεση κύστεων και λιπωμάτων
- Θεραπείες αντιγήρανσης
- Botox
- Χημικά Peelings
- Αποκατάσταση μαλλιών
- Θεραπείες για τον καρκίνου του δέρματος
- Διάφορες αισθητικές επεμβάσεις
Αφαίρεση Σπίλων
Η αφαίρεση σπίλων αποτελεί μια διαδικασία της Δερματοχειρουργικής που εκτελείται από εξειδικευμένους Δερματολόγους.
Οι σπίλοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη σκούρων και μαύρων κηλίδων σε διάφορα σημεία του δέρματος.
Οι λόγοι αφαίρεσης σπίλων ποικίλλουν, ανάλογα τον ασθενή και την περίπτωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αφαίρεση γίνεται για αισθητικούς λόγους, αλλά και περιπτώσεις που ο σπίλος παρουσιάζει ενδείξεις αλλαγής, οπότε αφαιρείται προληπτικά για τη μείωση εμφάνισης κακοήθειας.
Είναι σημαντικό η αφαίρεση σπίλων να γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία που διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, αλλά και τις κατάλληλες υποδομές.
Μέθοδοι αφαίρεσης σπίλων
- Αφαίρεση σπίλων με λέιζερ
- Χειρουργική αφαίρεση
- Άλλες μέθοδοι, όπως κρυοθεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις – τουλάχιστον στις μη επεμβατικές θεραπείες – η αποκατάσταση του ασθενούς μετά την θεραπεία είναι άμεση και μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Βιοψία Δέρματος: Τι δείχνει
Η βιοψία δέρματος αποτελεί μια από τις βασικότερες διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα της Δερματολογίας.
Κατά τη βιοψία δέρματος γίνεται λήψη δείγματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανάλυση και διάγνωση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων.
Η βιοψία με λίγα λόγια, αποτελεί το “κλειδί” για την επιβεβαίωση μιας κλινικής διάγνωσης. Επίσης, βοηθάει σημαντικά τον ειδικό να ξεχωρίσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα σε περιπτώσεις δερματικών εξανθημάτων, όπου οι δερματικές παθήσεις μπορεί να ποικίλλουν.
Η βιοψία του δέρματος είναι μια ασφαλής και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη διαδικασία, κατά την οποία συνεργάζονται δύο βασικές ειδικότητες, ο Δερματολόγος και ο Παθολογοανατόμος.
Κρυοχειρουργική
Η Κρυοχειρουγική ή αλλιώς Κρυοθεραπεία, αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία γίνεται χρήση αρκετά χαμηλών βαθμών, που παγώνουν και εν τέλει καταστρέφουν τους παθολογικούς ιστούς και τα καρκινικά κύτταρα.
Για την εφαρμογή της Κρυοχειρουργικής, χρησιμοποιείται υγρό άζωτο, το οποίο τοποθετείται πάνω στο δέρμα με τη χρήση ειδικού εργαλείου. Όταν η θερμοκρασία του αζώτου είναι μεταξύ -175 και -160 βαθμών Κελσίου, μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα με τα οποία έρχεται σε επαφή.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Κρυοχειρουγικής είναι η ακρίβεια που προσφέρει, αφαιρώντας μόνο τον επιθετικό ιστό, διατηρώντας τη γύρω περιοχή ανέπαφη. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο χρόνος ανάρρωσης και αποκατάστασης είναι μηδενικός.
Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει η Κρυοχειρουργική;
Η Κρυοχειρουγική, όπως και όλες οι Ιατρικές θεραπείες, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιες παρενέργειες.
Αναλυτικότερα:
- Πόνος
- Ουλές
- Έλκη
- Βλάβη σε γειτονικό ιστό
- Μόλυνση
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η Κρυοχειρουργική;
Η Κρυοχειρουργική εφαρμόζεται με τρεις τρόπους: στην επιφάνεια του δέρματος, διαδερμικά και χειρουργικά.
Πιο συγκεκριμένα, η κρυοχειρουργική χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τις εξής θεραπείες:
- Κονδυλώματα
- Όγκοι δέρματος
- Καρκίνος του δέρματος
- Σπίλοι
- Μέλασμα, πανάδες και δυσχρωμίες
Ηλεκτροχειρουργική
Η Ηλεκτροχειρουργική αποτελεί μια μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην Δερματολογία. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία γίνεται με τη χρήση εναλλασόμενου ρεύματος και ειδικής συσκευής, η οποία “ξηραίνει” την επιθυμητή περιοχή, έπειτα δημιουργεί θρόμβους αίματος και τέλος καταστρέφει και απομακρύνει τους ιστούς.
Οι δυνατότητες της ηλεκτροχειρουργικής είναι οι εξής:
- Καταστροφή επιφανειακών ιστών
- Βαθύτερη καταστροφή ιστών
- Ηλεκτροτομή
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η Ηλεκτροχειρουγική;
Η Ηλεκτροχειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αρκετές δερματοπάθειες, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο σε πολλές διαδικασίες.
Η διαδικασία της ηλεκτροχειρουργικής μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς νοσηλεία, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί κάποιο αίσθημα πίεσης, χωρίς πόνο.
Μερικές από τις δερματικές παθήσεις που θεραπεύονται με την Ηλεκτροχειρουργική είναι οι εξής:
- Κονδυλώματα
- Μικρά κυτταρικά καρκινώματα
- Μη καρκινικοί σπίλοι
- Επιφανειακό πλακώδες καρκίνωμα (SCC)
- Ουλές
- Διάφοροι τύποι ακμής
- Μυρμηγκιές
- Θηλώματα
- Πυογόνο κοκκίωμα