Μελάνωμα: Πώς θα το εντοπίσετε και ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία;

Καλέστε μας

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα… 

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η εμφάνισή του σε μη εκτιθέμενα σημεία.

Μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος, με αποτέλεσμα την υποτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα και να οδηγήσει στο θάνατο.

Ο καρκίνος του δέρματος περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους:

Το βασοκυτταρικό καρκίνωμα

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και

Το μελάνωμα (που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο).

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, για την αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας ενός σπίλου λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Α (Asymmetry – Ασυμμετρία): Σπίλοι που το μισό της βλάβης είναι διαφορετικό από το υπόλοιπο.

Β (Border – Όρια): Σπίλοι που τα όρια της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφα αλλά ακανόνιστα.

C (Colour – Χρώμα): Σπίλοι με ποικιλοχρωμία που δεν έχουν ομοιογενή κατανομή χρώματος.

D (Diameter – Διάμετρος): Σπίλοι άνω των 6mm.

E (Elevation – Ανύψωση / Εξέλιξη): Σπίλοι που παρουσιάζουν οποιαδήποτε αλλαγή (μεγαλώνουν, εμφανίζουν κνησμό, πόνο, οίδημα και αιμορραγούν αυτόματα).

Τί θα πρέπει να προσέξετε;

Στην περίπτωση που έχετε ένα σπίλο (ελιά) που αιμορραγεί ή σας φαγουρίζει, δεν εμφανίζει το σύνηθες μέγεθος, σχήμα ή χρώμα, ή παρουσιάζει  μεταβολές στα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε το Δερματολόγο σας.

Σε τακτικό Δερματολογικό έλεγχο θα πρέπει να υποβάλλονται τα άτομα που εκτίθενται στον ήλιο (ακόμη και αν το δέρμα είναι προστατευμένο με ρουχισμό ή αντηλιακό), αν έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή πολλαπλούς δερματικούς σπίλους. Οι προκαρκινικές δερματικές βλάβες, το θετικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ο ανοιχτόχρωμος φωτότυπος (δηλαδή δέρμα, μάτια και μαλλιά ανοιχτού χρώματος) όπως και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου όπως οι χημικές ουσίες, είναι λόγοι που επιβάλλουν επίσης ένα πιο τακτικό δερματοσκοπικό έλεγχο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μην ξεχνάτε!!!

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Ελέγχετε το σώμα σας τακτικά και απευθυνθείτε σε Δερματολόγο για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε σ’ αυτό. Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας (11:00-16:00). Επιλέξτε αντηλιακό ανάλογα με τον τύπο δέρματός σας και ανανεώνετε συχνά. Μην κάνετε συχνή χρήση μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος με UVA (solarium).

Καλέστε μας στο: 2106520777 για ένα Δερματοσκοπικό έλεγχο των σπίλων σας.

Σε περίπτωση ανεύρεσης ύποπτου για κακοήθεια σπίλου αναλαμβάνουμε την αφαίρεση και βιοψία του, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιατρείου μας.

Dr. Άουρα ΥφαντήΕπιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου Δερματικών 
& Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Ανδρέας Συγγρός» – Τμήμα Επεμβατικής Δερματoλoγίας