Τι είναι το μέλασμα;
Το μέλασμα (ή κοινώς οι πανάδες) είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι Δερματολόγοι για να περιγράψουν τις δερματικές δυσχρωμίες, οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος αλλά και του προσώπου (μέλασμα προσώπου).
Η ηλιακή ακτινοβολία έχει μεγάλο μέρος ευθύνης, καθώς το δέρμα μας εκτίθεται καθημερινά σε αυτή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πρόσωπο, ο αυχένας, η πρόσθια θωρακική επιφάνεια και η ράχη των χεριών είναι οι περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.
Η φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στην έκθεση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι η παραγωγή και η συγκέντρωση μελανίνης που γίνεται ορατή ως μαύρισμα.Το μέλασμα μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, είτε βρίσκονται σε θεραπεία με οιστρογόνα ή προγεστερόνη, φωτοτοξικά ή κάποια καρδιολογικά φάρμακα.
Το μέλασμα ποικίλλει ως προς το μέγεθος, το χρώμα αλλά και το σχήμα. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή και να απευθύνεστε σε Δερματολόγο, αν διαπιστώσετε αλλαγές στα παραπάνω.
Ποια τα αίτια εμφάνισης μελάσματος;
Τα ακριβή αίτια εμφάνισης του μελάσματος παραμένουν άγνωστα, καθώς φαίνεται να συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες στη δημιουργία τους, με κυριότερο την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του μελάσματος είναι οι εξής:
- Κληρονομικοί παράγοντες: Άτομα με γονείς ή συγγενείς με ιστορικό, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μέλασμα.
- Ορμονικές μεταβολές και διαταραχές: Οι διαταραχές αυτές μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια κάποιας ορμονικής αγωγής.
- Έλλειψη διαφόρων συστατικών: Η έλλειψη βιταμινών όπως C, ή η έλλειψη σιδήρου, μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες στο δέρμα.
- Πάροδος του χρόνου: Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα είναι φυσικό να γερνάει και να εμφανίζει αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αυξημένη παραγωγή μελανίνης.
- Τραυματισμοί και εγκαύματα: Οι τραυματισμοί στο δέρμα, όπως και τα εγκαύματα, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μελάσματος.
Μέλασμα: Οι τύποι
Με τη χρήση της λυχνίας Wood, μπορούμε να διακρίνουμε το μέλασμα σε 3 τύπους:
- Επιδερμικός τύπος: Παρατηρείται περίπου στο 70% των ατόμων με μέλασμα, όπου διακρίνεται αύξηση της μελανίνης κυρίως στη βασική στοιβάδα. Ο επιδερμικός τύπος είναι αυτός που ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία.
- Χοριακός τύπος: Αποτελεί περίπου το 10% των περιπτώσεων. Στον χοριακό τύπο δεν παρατηρείται επιδείνωση με τη λυχνία Wood. Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται ελάχιστα στα τοπικά θεραπευτικά σκευάσματα.
- Μεικτός τύπος: Αποτελεί περίπου το 20% των περιπτώσεων. Στο συγκεκριμένο τύπο υπάρχουν περιοχές οι οποίες επιδεινώνονται και άλλες που δεν επηρεάζονται με τη λυχνία Wood.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του μελάσματος γίνεται με “γυμνό μάτι” από έμπειρο Δερματολόγο. Ωστόσο, επειδή μοιάζει αρκετά με άλλες καταστάσεις ή και παθήσεις του δέρματος, η ολοκληρωμένη κλινική εξέταση μπορεί να οδηγήσει στην ακριβή διάγνωση.
Η κλινική εξέταση στο Ιατρείο μας, γίνεται μέσω μέσω ειδικής λυχνίας φθορισμού (λυχνία Wood). Με τη χρήση της λυχνίας, ο dερματολόγος είναι σε θέση να εντοπίσει το βάθος που έχει εναποτεθεί η μελανίνη. Ανάλογα τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη διάγνωση, επιλέγεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Μέλασμα: Πώς φεύγει & Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση και η θεραπεία μελάσματος εξαρτάται από την κατηγορία του αλλά και την αξιολόγηση του δερματολόγου.
Μέλασμα – Πανάδες: Θεραπεία
- Peelings: Με εφαρμογή διαφόρων ειδών Peelings (γλυκολικό οξύ, TCA, διάλυμα του Jessner, σαλικυλικό οξύ, κοχικό οξύ).
- Κρυοθεραπεία: Εφαρμόζεται ειδικότερα σε άτομα με φωτότυπο Ι και ΙΙ κατά Fitzpatrick με εφηλίδες.
- Μεσοθεραπεία ή Microneedling: Σε συνδυασμό με λευκαντικά serum και βιταμίνη C για μεγαλύτερη διείσδυσή τους.
- Fractional Laser και Laser Q-switch
Η καλύτερη θεραπεία κατά του μελάσματος είναι η πρόληψη και η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Να θυμάστε πως η χρήση αντηλιακών με υψηλούς δείκτες προστασίας είναι απαραίτητη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τι πρέπει να προσέχουμε μετά τις θεραπείες;
Με το πέρας της θεραπείας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του Δερματολόγου, τόσο για τη βέλτιστη αποθεραπεία σας, όσο και για την πρόληψη ενδεχόμενων προβλημάτων στο μέλλον.
- Προστατευτείτε από τον ήλιο: Η βασικότερη ενέργεια που πρέπει να κάνετε, είναι να προστατεύσετε το δέρμα από από τον ήλιο.
- Αποφύγετε τις τριβές: Μετά τη θεραπεία, καλό είναι να αποφύγετε τις τριβές στη συγκεκριμένη περιοχή.
- Φροντίστε το δέρμα σας: Δώστε σημασία στην υγιεινή του δέρματός σας και ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού. Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς ή καλλωπισμού, χωρίς την έγκριση από το γιατρό σας.
- Δώστε σημασία στις αλλαγές: Αν μετά τη θεραπεία παρατηρήσετε αλλαγές, ή συμπτώματα όπως πρήξιμο, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας.
Αν επιθυμείτε μια ομαλή και αποτελεσματική ανάρρωση, τότε είναι σημαντικό να είστε σε επαφή με το δερματολόγο σας και να ακολουθείτε το πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ορίσει για την περίπτωσή σας.
Επισκεφθείτε σήμερα το Ιατρείο μας και ελάτε να βρούμε μαζί την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.