Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος…
Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου που χαρακτηρίζεται από πολυμορφία βλαβών.
Αποτελεί ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά κατά την περίοδο της εφηβείας, χωρίς ωστόσο να μην αφήνει «τα σημάδια» της και σε αρκετούς ενήλικες.
Το Propionibacterium acnes αποτελεί ένα από τα πιο κοινά μικρόβια του δέρματος μας, έχοντας όμως την τάση σε κάποιους να προκαλεί σπυράκια και σε άλλους όχι.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας του University of California Los Angeles, καθογηγούμενη από την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Φαρμακολογίας Dr. Huiyang Li, η βιταμίνη Β12 μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση ακμής στο δέρμα καθώς και για τις εξάρσεις της.
Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά αλλά και στα σκευάσματα πολυβιταμινών. Έχει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη Β12 αλλάζει τη γονιδιακή έκφραση των βακτηρίων του δέρματος κάνοντας το βακτήριο P. acnes να παράγει υπερβολική ποσότητα μίας φλεγμονώδης ένωσης που οδηγεί στην ακμή.
Μετά τη δημοσίευση αυτής της νέας μελέτης τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο οι άνθρωποι που υποφέρουν από ακμή θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β12.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι στο Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Υφαντή αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ασθενούς με ακμή ή με ουλές ακμής με εξατομικευμένες θεραπείες.
Εφαρμόζουμε τόσο τις κλασικές θεραπείες (Τοπική, Συστηματική, Καθαρισμός φαγεσώρων ή Διάνοιξη κύστεων) όσο και τις πιο εξελιγμένες σύγχρονες τεχνικές (Ειδικά peelings, Φωτοδυναμική θεραπεία με συγκεκριμένο μήκος κύματος, Μικροδερμοαπόξεση, Laser CO2 Fractional και Fractional Ραδιοσυχνότητες).
Για περισσότερες πληροφορίες και μία ενημερωτική συνάντηση καλέστε μας στο: 2106520777.
Dr. Άουρα Υφαντή – Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»
Εργαστήριο Φυσιολογίας και Παθήσεων Τριχών
Τμήμα Επεμβατικής Δερματoλoγίας
Πηγή: www.sciencenews.org