Ακμή και Σπίλοι: Δύο συχνά δερματολογικά προβλήματα

Καλέστε μας

Ακμή και Σπίλοι: Δύο συχνά δερματολογικά προβλήματα

Η ακμή, όπως και οι σπίλοι, αποτελούν δύο από τα πιο κοινά προβλήματα του δέρματος, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες και παιδιά.

Στο άρθρο αυτό, θα δούμε τις βασικές ομοιότητες και διαφορές που έχουν οι σπίλοι και η ακμή, τα αίτια και το πώς εκδηλώνονται, καθώς και τις διαθέσιμες θεραπείες σε κάθε περίπτωση.

Ακμή vs Σπίλοι: Οι Διαφορές

Η ακμή και οι σπίλοι μπορεί να είναι κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, ωστόσο έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές.

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου. Χαρακτηρίζεται από πολυμορφία βλαβών, όπως κύστες, οζίδια, ουλές, φαγεσώρες. Εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.

Ακμή και Σπίλοι: Δύο συχνά δερματολογικά προβλήματα

Τα αίτια που “πυροδοτούν” την ακμή είναι ποίκιλλα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Ορμονολογικές αλλαγές
  • Παραγωγή σμήγματος
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Άγχος και στρες
  • Αλόγιστη χρήση καλλυντικών
  • Ατομική υγιεινή
  • Εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τι είναι οι σπίλοι;

Οι σπίλοι, οι γνωστές σε όλους “ελιές”, είναι ακίνδυνες αλλαγές στο δέρμα που προκύπτουν από τη συσσώρευση μελανοκυττάρων.

Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και είναι συνήθως αβλαβείς, αν και ορισμένοι μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές καταστάσεις. Εμφανίζονται με μορφή κηλίδων και μπορεί να ποικίλουν σε χρώμα, από ροζ έως σκούρο καφέ και μαύρο.

Σε πολλές περιπτώσεις υφίστανται στο δέρμα εκ γενετής, ενώ σε άλλες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Ακμή και Σπίλοι: Δύο συχνά δερματολογικά προβλήματα

Η παρουσία τους συχνά αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, έκθεση στον ήλιο και ορισμένες ορμονικές αλλαγές. Ενώ η πλειονότητα των σπίλων δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας, η παρακολούθηση για αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα είναι σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Ακμή και σπίλοι: Υπάρχουν ομοιότητες;

Τόσο η ακμή, όσο και οι σπίλοι, επηρεάζουν την εμφάνιση του δέρματος και μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία στους ασθενείς, ή και μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Συχνά, απαιτούν μια συνδυαστική προσέγγιση στη θεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, περιλαμβάνοντας τόσο τοπικές όσο και συστηματικές θεραπείες.

Παρόλο που οι δύο κοινές αυτές οντότητες φαίνεται να έχουν ομοιότητες, η προσέγγιση και η θεραπεία τους είναι διαφορετική.

Πώς θεραπεύεται η ακμή;

Η θεραπεία της ακμής, περιλαμβάνει διάφορους τρόπους και προσεγγίσεις. Γενικότερα, οι θεραπείες διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Τοπικές: Οι θεραπείες αυτές περιλαμβάνουν τοπικά κερατολυτικά (ρετινοϊκό οξύ, σαλικυλικό οξύ, αζελαϊκό οξύ) και αντιμικροβιακά σκευάσματα, όπως υπεροξείδιο του βενζολίου και τοπικά αντιβιοτικά.
  • Συστηματικές: Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν την χορήγηση αντιβιοτικών για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών, αλλά και ορμονική θεραπεία. Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν φέρουν αποτελέσματα, εφαρμόζεται θεραπεία με ισοτρετινοΐνη.
  • Καθαρισμός φαγεσώρων: Στην περίπτωση αυτή, ο καθαρισμός φαγεσώρων, καθώς και η διάνοιξη κύστεων, γίνεται με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου (φαγεσωροεξαγωγέας).
  • Ειδικές θεραπείες: Οι ειδικές θεραπείες κατά της ακμής, περιλαμβάνουν ειδικά peelings, έγχυση τριαμσινολόνης σε μεγάλες κύστες με φλεγμονή και φωτοδυναμική θεραπεία.

Στόχος των παραπάνω θεραπειών δεν είναι μόνο η μείωση και αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και η πρόληψη των ουλών.

Πώς θεραπεύονται οι σπίλοι;

Η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των σπίλων από ειδικό δερματολόγο είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους.

Σε περίπτωση που γίνονται επικίνδυνοι, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση λέιζερ – όπου αφαιρούνται οι καλοήθεις σπίλοι – αλλά και με χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρούνται οι κακοήθεις σπίλοι.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα τα οποία “υπόσχονται” αποτελεσματική αντιμετώπιση των σπίλων. Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό δερματολόγο, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε εφαρμογή στο δέρμα σας.

Μην ξεχνάτε, πως η ριζική αντιμετώπιση των σπίλων δεν πραγματοποιείται με προϊόντα της αγοράς, αλλά με τις παραπάνω μεθόδους που αναφέραμε και πάντα από πιστοποιημένο και ειδικό δερματολόγο.

Φροντίστε το δέρμα σας!

Η ακμή και οι σπίλοι είναι δύο από τα πιο κοινά δερματολογικά ζητήματα που επηρεάζουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, φέρνοντας συχνά προκλήσεις τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αυτοεκτίμηση.

Φροντίστε το δέρμα σας, αποφεύγοντας προϊόντα που προκαλούν φραγή των πόρων, όσον αφορά την ακμή. Να θυμάστε πως η χρήση αντιηλιακού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων σπίλων.

Γενικότερα, υιοθετήστε νέες συνήθειες, που περιλαμβάνουν τακτική φροντίδα και καθαριότητα του δέρματός σας.

Εάν ωστόσο αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με δερματολόγο.

Η Dr. Υφαντή Άουρα, δερματολόγος και επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Α. Συγγρός». διαθέτει έτη εμπειρίας στις παθήσεις του δέρματος και προσεγγίζει κάθε πάθηση με επαγγελματισμό.

Επικοινωνήστε μαζί της σήμερα και χαρίστε υγεία στο δέρμα σας!