Τί είναι ακμή;

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου που χαρακτηρίζεται από πολυμορφία βλαβών όπως φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, κύστεις, οζίδια και ουλές.

Ανάλογα με τις βλάβες που επικρατούν διακρίνεται σε φαγεσωρική, βλατίδο-φλυκταινώδη ή οζοκυστική.

Οι διαθέσιμες θεραπείες διακρίνονται σε τοπικές, συστηματικές, καθαρισμός φαγεσώρων και ειδικές.

Η τοπική θεραπεία πραγματοποιείται:

 • Με τοπικά κερατολυτικά (ρετινοϊκό οξύ, σαλικυλικό οξύ, αζελαϊκό οξυ).
 • Με αντιμικροβιακά σκευάσματα (υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπικά αντιβιοτικά).

Η συστηματική θεραπεία πραγματοποιείται:

 • Με χορήγηση αντιβιοτικών (τετρακυκλίνη ή μινοκυκλίνη ή εναλλακτικά ερυθρομυκίνη ή αζιθρομυκίνη). Τα συστηματικά χορηγούμενα αντιβιοτικά για την θεραπεία της ακμής πρέπει να λαμβάνονται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.
 • Με ορμονική θεραπεία (ιδανική σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή με όψιμη ακμή.
 • Με ισοτρετινοΐνη (13 – cis - ρετινοϊκό οξύ) φάρμακο εγκεκριμένο από το FDA για ηλικίες άνω των 12 ετών με βαριά κυστική ακμή ή ακμή που δεν ανταποκρίνεται σε άλλη θεραπεία.

Ο καθαρισμός φαγεσώρων ή διάνοιξη κύστεων πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικού εργαλείου (φαγεσωροεξαγωγέας).

Οι ειδικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Ειδικά peelings (BA complex, σαλικυλικό, μαντελικό).
 • Έγχυση τριαμσινολόνης σε μεγάλες κύστεις με φλεγμονή.
 • Φωτοδυναμική θεραπεία με συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός όπως υπεριώδες φάσμα μπλε. Η Φωτοδυναμική θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και την αντιγήρανση.

Στόχος της κάθε θεραπείας είναι η μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων και η πρόληψη ουλών.

Τί είναι ουλή;

Ουλή είναι το σημάδι που παραμένει μετά την επούλωση ενός τραύματος ή άλλης νοσηρής διεργασίας.

Στην περίπτωση της ακμής, ο τραυματισμός οφείλεται στην επουλωτική φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού μας.

Όσο πιο βαριά είναι η μορφή της ακμής από την οποία ταλαιπωρείται ο ασθενής, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστούν εν συνεχεία ουλές.

Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης των ουλών ακμής είναι η θεραπεία της ίδιας της ακμής όσο το δυνατό σε πρώιμα στάδια και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Οι ουλές διακρίνονται σε ατροφικές - που είναι και οι συχνότερες - καθώς και σε υπερτροφικές ή χηλοειδή.

Τρόποι θεραπείας:

 • Χημικά Ρeelίngs: Αποτελούν μια από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες θε­ραπείες, ιδιαίτερα για τις επιφανειακές ουλές. Ο χρόνος αποθεραπείας και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτώνται από την ισχύ του peeling.
 • Μικροδερμοαπόξεση: Πρόκειται για μία σχετικά καινούρ­ια μέθοδος, μη επεμβατική, που ουσιαστικά είναι περιορισμένη δερμοαπόξεση. Η αποτελε­σματικότητά της είναι μικρότερη κατά πολύ από την πιο επεμβατική δερμοαπόξεση. Απαιτούνται αρκετές θεραπευτικές συνεδρίες με μικρό χρόνο αποθεραπείας η καθεμιά. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες και το κόστος μικρότερο.
 • Δερμοαπόξεση: Πρόκληση πολλαπλών μικροτραυματισμών που οδηγούν στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης με συνέπεια την ιστική αναδόμηση.
 • Εμφυτεύματα και μεταμόσχευση λίπους: Τα εμφυτεύματα είναι υλικά τα οποία ενίονται τοπικά στις ουλές, όπως το υα­λουρονικό οξύ, οπότε πρέπει να ανανεώ­νονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μεταμόσχευση λίπους πραγματοποιείται με τη λήψη λίπους από άλλες περιοχές του σώματος και μετά από κατάλληλη επεξεργασία γίνεται έγχυση αυτού στα σημεία (π.χ ουλές) που θέλουμε. Η αποτελεσματικότητα είναι καλή, αλλά περι­ορίζεται μόνο στις μαλακές επιφανειακές ή τις βαθιές ουλές.
 • Laser CO2 Fractional + Fractional Ραδιοσυχνότητες: Η θεραπεία των ουλών ακμής με τις συγκεκριμένες τεχνικές είναι αποτελεσματικότερη και ο χρόνος αποθεραπείας είναι εντυπωσιακά μικρός. Το αποτέλεσμα είναι ορατό από την πρώτη θεραπεία. Απαιτούνται 3-4 συνεδρίες (ανά 20 – 30 ημέρες). Το δέρμα «ξυπνάει» και αρχίζει να παράγει κολλαγόνο.

akmi1 akmi2 

Στο Ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε κάθε ασθενή με εξατομικευμένες θεραπείες και προσφέρουμε τόσο τις κλασικές θεραπείες ακμής – ουλών όσο και τις πιο εξελιγμένες και καινούριες τεχνικές.